För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Allt fler Gävleborgsföretag bojkottar affärer med Ryssland

Publicerad 9 mar 2022
Det pågående kriget i Ukraina har lett till att allt fler företag bojkottar Ryssland. Nu uppmanar Eva Cooper även små företag att göra samma.
Foto: Drop of light/Shutterstock.com

Rysslands invasion av Ukraina har nu pågått i två veckor. Hittills har närmare en miljon ukrainare tvingats fly landet. Ett fullskaligt krig som drabbat hela Europa och dess näringsliv på flera olika sätt. 

Bland annat har el och energipriserna stigit och dieseln samt bensinen skenar. Sedan finns det också ett etiskt dilemma som många företagare ställs inför. 

- Vi behöver visa stöd för Ukraina just nu och alla behöver göra vad de kan för att göra just det, sa Företagarnas regionchef Eva Cooper i en intervju med SVT Nyheter förra veckan.

Storföretag i länet avbryter pågående affärer med Ryssland

I dag har stora svenska Gävleborgsföretag som Sandvik, Billerud-Korsnäs och Ovako markerat sitt missnöje mot Ryssland genom att avveckla sina affärer med landet. 

I en intervju med P4 Gävleborg säger Eva Cooper att om fler mindre företag också tar ställning mot Ryssland i det här läget så kommer det att få effekt:

- Var och en för sig skulle inte fungera med den svallvåg som nu sker över hela världen när människor och företag och organisationer går samman för att påverka och visa sitt enorma missnöje med den här situationen. Det påverkar.

Viktigt att fredligt markera missnöje

Även om det ryska folket drabbas hårt av sanktionerna så bör det ses som ett fredligt instrument menar Eva Cooper:

- Man är väldigt överens. Många av världens ledare anser att det här är rätt sätt att agera på. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna