För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Han blev Årets Företagare i Ockelbo 2022

Publicerad 18 maj 2022
Nu har Årets Företagare i Ockelbo 2022 korats!

Det var under varm vårkväll inne på dekorativa restaurangen Wijs Trädgårdskök som Företagarna Ockelbo bjöd in till en hyllningsceremoni för några av bygdens företagare. Under kvällen bjöds det på härligt mingel med frågesport samt god mat och dryck. På plats var flera representanter från kommunen, Ockelboentreprenörer som blivit nominerade till Årets Företagare och några av Företagarna Ockelbos förtroendevalda, Kerstin Alneberg Stensson, Patrik Kregert samt Anna-Maria Berggren.

- Det är jättekul att vi varje år få möjligheten att hylla och lyfta vår kommuns företagare, säger Kerstin. 

Pär Erlandsson blev Årets Företagare i Ockelbo 2022

Katarina Hansson, delägare i Destination Ockelbo och sköter driften av Wij Trädgårdar, hälsade alla gäster varmt välkommna och berättade om sitt företag. Därefter tog styrelsens representanter över och presenterade sig själva och berättade lite kort om vad Företagarna gör sedan blev det dags för kvällens hedersgäster, nämnligen Årets Företagare-finalisterna att få kliva fram och presentera sig. Och i år stod det mellan tre mycket drivna företagare som skulle göra upp om priset. Hela 670 röster hade kommit in och vinnaren blev i år Pär Erlandsson som äger och driver Pärlans bygghantverk.

- Det känns jättebra att ha korats till Årets Företagare. Jag har lagt ned mycket energi på min verksamhet och det här blir som ett slags kvitto på det, säger den något chockade men glada vinnaren. 

Pär Erlandssons firma specialiserar sig på allt i trä med specialisering mot äldre hus och tekniker. Han är en väletablerad snickare och bygghantverkare med specialistkompetens inom underhåll och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Pär startade sin företagsresa för närmare 18 år sedan, de första tio åren jobbade han ensam. I dag har har en verkstad med flera anställda. 

- Det var en period då det kom många nyanlända till kommunen som behövde komma ut i arbete, säger Erlandsson och fortsätter:

- Jag ville verkligen hjälpa till på något vis så jag ansällde då tre stycken från Eritrea. Här får varje individ en chans att utvecklas inom det de brinner för och är nyfikna på. Det är kul och ger tillbaka mycket energi. 

Drivit företag i 18 år

Årets Företagare i Ockelbo 2022 har flera visioner för framtiden tillsammans med sina anställda. Med små steg utvecklar de verksamheten och testar sig fram inom nya områden:

- Det finns många möjligheter att växa, inte minst då vi både har butik, tillverkning samt produktionsutveckling, säger Pär Erlandsson.

På delad andraplats kom entreprenörerna Camilla Backhouse, ägare av Camillas Spel Och Kiosk samt Magdalena Strandberg, som bedriver webbhandeln Du & Jag Ockelbo.

- Jag vill tacka Företagarna Ockelbo för en trevlig kväll och gratulera årets vinnare Pär, säger Magdalena Strandberg. 

Näringslivschefen hyllar företagsamheten i Ockelbo

Efter prisutdelningen tackade kommunchefen Joachim Krüger och biträdande kommunalråd Marit Rempling för inbjudan och hyllade företagarandan i Ockelbo. Sedan 2015 delar även Ocokelbos kommun delat ut en vandringspokal till årets vinnare. Det är ett initiativ av näringslivschefen Mimmi Ekström som 2015 bad sin far att snida en uggla i trä. Ugglan, som har en stark anknytning till kommunen får varje år ett namn och årtal inristat.

- Att lyfta företagare i Ockelbo är så värdefullt. Det här är en uppskattad gest som vi gör för våra duktiga entreprenörer och som alla gör ett otroligt bra jobb, säger Mimmi och fortsätter:

- På kommunen tycker vi det är viktigt att samverka med Företagarna. 

Om Årets Företagare

Utmärkelsen Årets Företagare har gamla anor. Redan för över 80 år sedan delades föregångare till dagens utmärkelse ut. Från mitten av 1980-talet har Årets Företagare korats lokalt och sedan 2007 väljs även en vinnare för hela landet.  

Årets Företagare delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare. Alla branscher kan premieras samt företagande inom olika tjänstesektorer.

Fler nyheter från Företagarna