podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Efter hoten om polisanmälan - Nu erbjuds 15-årige Albin extrajobb av Gävleentreprenörer

Publicerad 13 jan 2022
Företagarna rapporterade nyligen om Albin Gudmundsson, 15, som tvingades lägga ned sitt extrajobb med sin A-traktor efter att ha blivit hotad om att bli polisanmäld i sociala medier. Anledningen? Han saknar yrkestillstånd. Nu erbjuds han extrajobb av flera företagare i länet.
Richard "Riche" Karlsson var snabb med att erbjuda Albin ett extrajobb efter att han tvingades lägga ner sitt extraknäck med sin A-traktor. Foto: Shutterstock. Privat.

Det var en dröm som gick i uppfyllelse för den 15-årige Albin Gudmundsson i Valbo som nyligen hade tagit sitt efterlängtade AM-körkort han länge hade jobbat för.

− Jag har velat köra A-traktor sedan jag var 12 år och har kämpat en hel del med att lyckas ta kortet, sa Albin då. 

Albin kom på den briljanta idén om ett extraknäck för att spara ihop pengar till sitt framtida körkort, nämligen genom att köra skräp och avfall till återvinningen åt den som behöver hjälp. Han kontaktades av många äldre som inte hade möjlighet till detta. Ett fantastiskt initiativ som resulterade i många hyllningar på nätet men det var inte bara hurrarop. Albin blev även hotad om att bli polisanmäld i sociala medier av flera personer vilket ledde till att han tvingades sluta.

− Det känns väldigt tråkigt eftersom jag bara försöker hjälpa till och tjäna mina egna pengar, säger Albin.

Hyllningar och hot i sociala medier

Händelsen fick stor uppmärksamhet i media och nu har flera företagare klivit fram och erbjudit Albin extrajobb. Bland annat Valboföretagaren Riche Karlsson som driver motorcykelverkstaden och affären Speedstore. Han gjorde en efterlysning om kontaktuppgifter till Albin i sociala medier och kunde kort därefter ta kontakt med honom.

- Om någon av mina vänner känner Albin så skulle jag bli glad om någon kan hjälpa till så jag får kontakt med honom. Jag har ett jobb att erbjuda Albin med en riktig timlön någon gång i månaden, skrev Richard “Riche” Karlsson på sin Facebooksida. 

Riche var en av många som hyllade den unga mannens initiativ och han reagerade starkt när han fick kännedom om händelsen.

- Jag tycker det är så tråkigt att se hur vuxna människor hotar med polisanmälning när en kille på 15 år är så driven och framåt. Vi ska ju stötta och värna om barn och ungdomars drivkraft att göra något bra, säger han. 

Erbjöd extrajobb med timpeng

TIllslut fick Richard tag på både Albin och hans föräldrar och erbjöd den drivna ungdomen ett riktigt jobb på hans egen firma.

- Klart att Albin ska kunna få jobba och spara pengar till sitt körkort. En kille som visar sådan framåtanda och driv ska inte kvävas för att det finns vuxna paragrafryttare, menar Riche Karlsson. 

Företagaren menar att det inte är helt konstigt att ungdomar lätt kan tappa lusten att vilja utveckla idéer och ta för sig när de blir motarbetade av vuxna på det här viset.

- Jag försöker alltid supporta människor som vill oavsett ungdomar eller vuxna. Jag tycker att det här är så typiskt svensk fyrkantigt tänkande. 

Utöver Riche Karlsson så har även fler företagare erbjudit Albin extrajobb. Bland annat glasmästaren  Mehdrad Nesai, uppger GD.se.

Fler nyheter från Företagarna