För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så påverkas Gävleborgs företag av kriget

Publicerad 24 feb 2022
Natten till torsdagen invaderade ryska militären Ukraina. Ett fullskaligt krig som kommer att drabba hela Europa och näringslivet på flera olika sätt.

Det har varit oroligt länge men inatt gick Ryssland in med militära truppen i Ukraina och just nu pågår en fullskalig invasion av landet där nya rapporter om explosioner och attacker avlöser varandra. Konflikten kan komma att påverka Gävleborgs företagare på flera sätt, uppger Företagarnas regionchef i Gävleborg, Eva Cooper:

- Det är lite för tidigt än att säga hur det kommer påverka oss och vissa enskilda företag. Allt beror på hur det utvecklar sig. Hur långdragen konflikten blir, vilka sanktioner som kan komma att införas mot Ryssland. Det finns all anledning att återkomma kring det, men klart att det här påverkar, säger Cooper i en intervju med helahälsingland.se.

Hämmade handelsrelationer

Ryssland är inte någon av Sveriges största handelspartner (nummer 15 år 2021) men för vissa företag och sektorer skulle brutna eller hämmade handelsrelationer ändå bli kännbara.

- Det handlar i stället om alla slags varor så som kläder, möbler och naturgas, förklarar Eva Cooper.

Sverige är dock ingen storkonsument av naturgas men har ändå känt av de höga energipriserna. Priserna vid bensinmackarna är rekordhöga och vinterns elräkningar har grävt hål i många hushållsbudgetar. Ytterligare stigande energipriser skulle pressa upp även de svenska el- och drivmedelspriserna ännu mer, vilket minskar hushållens köpkraft och utgör en risk för tillväxten.

- Näringslivet har levt under en tuff tid under många år nu, men det här är en ny typ av kris. Det finns en annan risk inblandad här jämfört med pandemin, säger hon.

Företagarna samlar info

Avslutningsvis berättar Eva Cooper att man inom Företagarna i skrivande stund samlar in all information som går att tillgå av kunniga:

- Vi försöker att analysera läget och se skeenden framöver och åt vilket håll det lutar. Men allt kommer i slutändan handla om hur hela den här situationen utvecklar sig och det är svårt att analysera.

Fler nyheter från Företagarna