För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Historiskt turistrekord: "Gävlebocken ger kraft i flera olika branscher"

Publicerad 21 dec 2022
Intresset för Gävlebocken har ökat stort och rekordmånga besökte Gävle under första adventshelgen.

Den 1 december 1966 kom den första bocken på plats i Gävle och har sedan dess prytt Slottstorget varje år från första advent. Men i år har den rikskända Gävlebocken flyttat, Den nya placeringen i kombination med ett ökat engagemang i sociala medier har lett till att besöksnäringen i Gävle nu nått nya rekordhöjder. 

I rykande färska mätningar från Gävle Citysaverkan står det tydligt att antalet passeringar i de centrala delarna av Gävle ökade med hela 45 procent i jämförelse med förra året. En sådan stor ökning är mycket positiv för de lokala företagen, förklarar Företagarnas regionchef i Gävleborg, Eva Cooper

- Gävlebocken är riktigt betydelsefull och ger kraft i flera olika branscher. Och mår företagen i Gävle bra, med ökade intäkter och välfärdsskapande, då mår Gävle bra, säger Eva. 

Gävlebocken - en turistmagnet 

Bland annat har det varit fullbokat på Elite Grand Hotell avslöjar hotelldirektören Emma Norelius  som berättar att det blev dubbelt så bra i år: 

- Vi blev glatt överraskade när vi insåg att vi dubblerat vår beläggning mellan söndagen och måndagen. När vi frågade gästerna berättade de att de stannade för att vara med på Gävlebockens invigning.

52 000 besökare första advent 

Sammanlagt passerade 52 000 under årets första adventshelgen, vilket går att jämföra med det senaste rekordåret 2016 när bocken fyllde 50 år. Då passerade 47 000.

- Gävlebocken betyder mycket för oss som bor i Gävle och för besöksnäringen, säger Anna-Karin Niemann, Gävlebockens talesperson.

Exempel på ökade bockengagemang

  • Antalet Twitterföljare just nu är 38 500.
    - 11 000 fler följare på Twitter sedan slutet på november, en ökning med drygt 28%.
  • 12 600 följare på Instagram.
  • - 2 600 fler följare sedan slutet på november, en ökning med över 20%.
  • Enligt mätningar har Gävlebockens PR-värde i talande medier genererat 19 miljoner kronor under november månad att jämföra med fem miljoner november förra året*.
  • 481 omnämnanden på talande medier november 2022
    - 127 omnämnande november 2021*.
Fler nyheter från Företagarna