podcast news play företagaren I media förmån faq

Från trosimportör till musikfotograf: “Att få vara kreativ är lustfyllt!”

För elva år sedan gick Maria G Nilsson till en lokal affärscoach, på ena armen bar hon sin bebis och i andra handen höll hon en väska med trosmönster och ett fotoalbum. Det blev starten på en sprudlande karriär som fotograf på Marias of Sweden.
Publicerad 31 mar 2021
Foto: Maria G Nilsson fotar det mesta, men hennes hjärta slår några extra slag för musiker och industrier.

Maria G Nilsson hade precis fött sitt första barn. Hon kände sig något frustrerad över att behöva åka sju mil enkel väg från Edsbyn för att köpa underkläder och kom då på den briljanta idén att importera trosor. Hon åkte till Kina och fann en leverenatör hon kunde tänka sig jobba med.

Men efter att ha bollat med en affärscoach insåg Maria snabbt att hennes hjärta inte låg i trosbranschen.

- Jag nämnde min backup plan om att bli fotograf och insåg snabbt att det egentligen var just det jag skulle göra, säger Maria och skrattar till.

Karriären tog fart

Fotointresset hade följt Maria sedan tonåren och det var inte ovanligt att hon hade en kamera hängandes över axeln. Så småningom började hon fotografera vänners barn och det ena ledde till det andra:

- Helt plötsligt stod jag och fotograferade på bröllop, säger hon och tillägger:

- Då slog tanken mig att jag kanske kunde göra det här på heltid.

Foto: Maria G Nilsson

Musiker och industrier

11 år senare har hon gjort och testat det mesta inom fotografi. Maria avslöjar att hon har ett särskilt intresse för att fotografera musiker och stora industrier:

- Den stora passionen är att fotografera konserter. Sedan älskar jag att åka ut och fota industrier, det är konst för mig.

Pandemin slog till med full kraft

Pandemin har påverkat Marias affärer och företagande, både på gott och ont.  

- De första månaderna tappade jag 80 procent av min omsättning men nu har jag istället tagit mig tid att utveckla min verksamhet.

Öppnar webbshop

Fotografen berättar att hon länge gått i tankar om att öppna en webbshop.

- Jag har alltid haft en tanke om att sälja mina fotografier och nu blir det snart verklighet! Jag har också passat på att utöka min kompetens genom digitala föreläsningar. 

Foto: Maria G Nilsson

Just nu är Maria insnöad på att fotografera mat. Hon sätter inga gränser för sina drömmar och visioner, utan gör det som hon tycker är kul:

- Att få vara kreativ är lustfyllt! Det har resulterat i allt från pekböcker till porträtt och reklam.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.