headphones newspaper video-player

Spa- och resortägaren Helene: "Jag är helt slutkörd"

Helene Åkerström Hartman som bedriver Orbadens Spa och Resort såg fram emot att börja jobba mindre. Men då slog pandemin till som en blixt från klar himmel. Påföljden blev hårda restriktioner som ledde till mer jobb och ökad oro.
Publicerad 22 jan 2021
Foto: Helene Åkerström Hartman

Helene berättar att Orbaden Spa och Resort tappade närmare 25 procent av sin omsättning under 2020. De tog ett snabbt ett beslut om att ta emot färre gäster och begränsa tiderna på SPA-avdelningen. Detsamma gällde även hotellet som består av 65 rum.
- Vi satte en maxgräns på att hyra ut 45-50 rum åt gången för att minska riskerna. Vi ville att gästerna skulle känna sig trygga.

Blir bakvänt

Restriktionerna om att stänga restauranger redan klockan 20.00 har stjälpt många verksamheter men i den här kontexten blir det tydligt hur bakvänt det blivit:
- Vi har alltid haft olika sittningar i matsalen och de brukar pågå till 22.00. Då sprids gästerna ut, nu i stället tvingas vi få in så mycket gäster som möjligt på så kort tid som möjligt vilket i sin tur slutar med att det blir mer trängsel, säger Åkerström Hartman.

Helene förklarar vidare att hon hade önskat att regeringens restriktioner och stöd var mer anpassade efter varje enskild verksamhet.
- Just här har vi stort och långt mellan borden. Det känns vansinnigt och gör snarare mer skada än nytta. 

Tung regelbörda försvårar

På grund av den komplicerade regelbördan har företagaren tvingats släppa personal, trots att de behövs dygnet runt. Vid sidan av anläggningen bedriver de även en ekologisk odling som kräver en hel del omvårdnad av företagaren. 

Familjen får täcka upp för personal

Helene och hennes familj har själva fått rycka in för att täcka upp och hon känner hur orken och lusten börjar svikta.
- Det har tagit enormt på energin och kreativiteten. Jag har jobbat hela mitt liv inom den här branschen med övertid och obekväma arbetstider men det här är något helt annat, jag tror mig ha gått in i väggen, förklarar hon. 

Avslutningsvis har Helene en uppmuntran till regeringen- och den är okomplicerad:
- Anpassa stöden och bättra på kommunikationen, det hade vi kommit långt på.

Fler nyheter från Företagarna

Kan elen ta slut?

Handlar höga elpriser och dålig elförsörjning om att det är brist på el? Företagarnas expert reder ut.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor