headphones newspaper video-player

Krögaren Brazer Bozlak: "Det blev dödsstöten"

När första vågen kom under våren 2020 levde hoppet hos den unga restaurangägaren Brazer Bozlak som trots den stora omställningen hade framtidstro:                                                                                                                   - Sommaren stod runt hörnet och uteserveringarna skulle bli vår räddning efter en tuff vår. Men sen kom andra vågen och nu är känslan en helt annan än den var då, säger han.
Publicerad 19 jan 2021
Foto: Brazer Bozlak

Redan när de första restriktionerna kom in om alkoholförbud efter 22.00 tappade Brazer Bozlaks verksamheter ca 60 procent i omsättning. Sedan kom ytterligare restriktioner och det blev dödsstöten:
- Nu har vi förlorat närmare 80 procent i omsättning. Det är förbryllande att man inte sätter in stöd som anpassar sig efter de nya restriktionerna. 

Stöd som inte betalas ut

Krögaren förklarar vidare att stöden inte heller betalas ut vilket är extremt problematiskt.
- En av mina restauranger har inte ens fått svar från ett stöd vi sökte i mars månad. Vår ekonomiansvarige ringer tillväxtverket dagligen och uppmanas att fortsätta vänta.

Den frustrerade entreprenören menar också att han tvingas agera administratör åt staten samtidigt som han inte vet om det kommer ge någonting i slutändan.
- Systemet är inte anpassat efter vår bransch. Det krävs justeringar och det är akut säger Brazer och fortsätter:
- Vi är i ett gränsland, ska vi säga upp personal för att inte riskera verksamheternas framtid eller ska vi fortsätta chansa oss fram?

Uppmuntrar till akut förändring

Förutsättningarna ser olika ut för olika verksamheter och därför tycker Brazer Bozlak att man bör anpassa stöden efter varje enskilt företag.
- Omsättningstapp, hjälp verksamheterna utifrån deras omsättningsförluster och gör det enkelt att söka dessa.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor