podcast news play företagaren I media förmån faq

Debatt: "Viktigt att Region Gävleborg handlar av lokala företagare"

I närmare ett år har många företagare i länet kämpat för att hålla sina verksamheter vid liv under pandemin. Region Gävleborg påstår sig vilja förbättra företagsklimatet men missar en viktig poäng:                                         - Det är hög tid att tjänstemän och politiker i Gävleborgs län inser att hur de handlar kommer att påverka företagens överlevnad i länet, säger Eva Cooper.
Publicerad 1 feb 2021
Foto: Shutterstock

I en insändare till helahalsingland.se påpekar Eva Cooper, regionchef, Företagarna Gävleborg och Magnus Johansson, expert offentlig upphandling och konkurrens, Företagarna, hur viktigt det är att Region Gävleborg handlar av de lokala småföretagen i krisen. 

Varje år upphandlar regionen varor och tjänster för miljontals kronor. Det finns mängder av verksamheter som är beroende av inköp från den offentliga sektorn, inte minst under pandemin.
- Det är därför hög tid att tjänstemän och politiker i Gävleborgs län inser att hur de handlar kommer att påverka hur företagsklimatet i regionen ser ut framöver, säger Eva Cooper.

2019 låg Region Gävleborg totala inköp av verksamhet från privata företag och vårdgivare på 17,7 procent, som andel av verksamhetens totala kostnader, enligt Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada). Vilket motsvarar en ökning med blyga 0,1 procentenheter sedan 2015.
- Det är bra men borde kunna bli ännu bättre, förklarar Magnus Johansson.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.