podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: "Viktigt att Region Gävleborg handlar av lokala företagare"

Publicerad 1 feb 2021
I närmare ett år har många företagare i länet kämpat för att hålla sina verksamheter vid liv under pandemin. Region Gävleborg påstår sig vilja förbättra företagsklimatet men missar en viktig poäng:                                         - Det är hög tid att tjänstemän och politiker i Gävleborgs län inser att hur de handlar kommer att påverka företagens överlevnad i länet, säger Eva Cooper.
Foto: Shutterstock

I en insändare till helahalsingland.se påpekar Eva Cooper, regionchef, Företagarna Gävleborg och Magnus Johansson, expert offentlig upphandling och konkurrens, Företagarna, hur viktigt det är att Region Gävleborg handlar av de lokala småföretagen i krisen. 

Varje år upphandlar regionen varor och tjänster för miljontals kronor. Det finns mängder av verksamheter som är beroende av inköp från den offentliga sektorn, inte minst under pandemin.
- Det är därför hög tid att tjänstemän och politiker i Gävleborgs län inser att hur de handlar kommer att påverka hur företagsklimatet i regionen ser ut framöver, säger Eva Cooper.

2019 låg Region Gävleborg totala inköp av verksamhet från privata företag och vårdgivare på 17,7 procent, som andel av verksamhetens totala kostnader, enligt Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada). Vilket motsvarar en ökning med blyga 0,1 procentenheter sedan 2015.
- Det är bra men borde kunna bli ännu bättre, förklarar Magnus Johansson.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna