headphones newspaper video-player

Veronica Flöjt bytte karriär - från lärare till ekoodlare

Sedan 6-års ålder har Veronica Flöjt haft en vision om att odla ekologiska grönsaker och sälja i en gårdsbutik. Förra året tog hon steget och förverkligade barndomsdrömmen. Nu driver hon Det nya landets skafferi i Hudiksvall.
Publicerad 27 apr 2021

2020 drog Hudiksvall näringslivsbolag, HNA, igång en kampanj för att öka livsmedelsproduktionen i kommunen. Veronica Flöjt som då jobbade som förskollärare såg sin stora chans.

- Jag sa upp mig från mitt fasta jobb på Hudiksvalls kommun och pluggar nu ekologiskt odlande, berättar hon och fortsätter:

- Ska man göra detta måste man avsätta tiden för det så för mig fanns inget annat val. 

Började odla på nyköpt tomt

Det hela började efter att Veronica och hennes sambo 2017 köpte ett hus med en tomt på hela 7300 kvadratmeter. En stor del av tomten var bara tomma gräsytor, hennes sambo såg då framför sig en hundträningsbana men Veronica såg någonting helt annat:

- Här skulle jag minsann odla och det blev som jag ville. Så jag införskaffade mig ett stort tunnelväxthus och det blev startskottet. 

Veronica är uppvuxen på landet och som liten var hon väldigt frågvis när hon följde med sin mamma ut i trädgårdslandet.

- Jag var otroligt jobbig, frågade hela tiden varför man gjorde si och varför man gjorde så. Intresset var otroligt starkt och i dag förstår vi alla varför, säger företagaren och skrattar till. 

Närproducerat och ekologiskt

Närproducerat och ekologiskt är viktigt för Veronica som försöker tänka långsiktigt och hållbart. Hon odlar i varje säsong och förberedelserna kräver extremt mycket tid och planering. 

- Missar jag att så någonting under en viss period kan det innebära att en hel del går förlorat. Man måste hela tiden ligga ett steg framåt, förklarar hon. 

Magisk stig och gårdsbutik

Just nu håller entreprenören på att öppna gårdsbutik och hoppas på en framtid med lokala samarbeten. Hon planerar dessutom att ha en öppen trädgården med en magisk stig för alla åldrar.

- Tidigare har vi haft sagostund för de små och arrangerat en tomtestig vid juletid. Det har varit väldigt uppskattat av både barn och föräldrar, säger Veronica. 

Avslutningsvis hoppas Veronica Flöjt att allt fler ska försöka förstå vikten av att stötta lokala småföretag och värdet i att tänka hållbart och närodlat. 

- Vill vi måna om planeten och tänka på framtiden behövs vi som driver småskaliga och ekologiska jordbruk. Men det krävs att vi får stöd av våra lokalbor. 

Läs mer om Veronicas Flöjts företag Det nya landets skafferi här! 

Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor