För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Trossen - Samverkanskonceptet som inspirerar elever att välja rätt yrke

Publicerad 12 apr 2021
Närmare 8000 elever i Gävle kommun har under de senaste 10 åren varit en del av projektet Trossen. Trossen är ett samarbete mellan företag, organisationer och högstadieklasser som ska bidra till att elever känner sig trygga i sina val av utbildningar och yrken.
Birgit Elonen har varit med sedan starten. Hon tycker det är givande och uppmuntrar fler företagare att ansluta sig till konceptet.

Trossen är ett samverkanskoncept mellan skola och näringsliv i Gävle kommun och i år har det varit i gång i hela tio år. Det är en möjlighet för arbetsplatser och högstadieelever att lära känna varandra genom studiebesök och projektarbeten. Bakom projektet står Gävle Kommun, Företagarna Gävle och Gävleborg samt Svenskt Närings Gävleborg. 

Företagsfadder åt högstadieklasser

Samarbetet Trossen ger företag och organisationer möjligheten att följa en fadderklass under deras högstadietid. Birgit Elonen, ordförande i Företagarnas Gävleförening, är en av de entreprenörer som varit med sedan starten.

- Jag tror absolut på att det är bra för barn och ungdomar att närma sig arbetslivet tidigt, det kan väcka en nyfikenhet och i bästa fall inspirera dom till ett framtida yrke, säger hon.

Viktig kunskap för framgångsrika framtidsval

Birgit Elonen arbetar sedan många år tillbaka hos MURTEK Sverige AB och driven även företaget DinStad. Hon anser att det är minst lika viktigt för högstadieelever att lära sig om yrkeslivet precis som de andra ämnena i skolan.

- De ska ju jobba hela sitt vuxna liv och redan i högstadiet söker man in till det gymnasium man tror sig vilja verka inom, säger Birgit och tillägger:

- Kanske startar man upp ett UF-företag också, då kan det verkligen vara till ens fördel att man sedan innan träffat förebilder som gett en verktyg. 

Europeiska länder tar efter 

Kalle Wahlström som är projektledare för Trossen bjöd för en tid sedan in studie- och yrkesvägledare från bland annat Irland, Frankrike och Holland för att berätta om Trossen.

- De var otroligt fascinerade av idén och responsen var väldigt positiv, berättar Birgit som var med på plats och berättade om Trossen.

Uppmanar fler företag att ansluta sig

Att vara fadder till en hel skolklass är roligt och givande. Birgit uppmuntrar andra företagare att våga delta i Trossen och menar att det absolut inte är en belastning:

- Det krävs inte många timmars arbete till detta hedersuppdrag. Det finns så mycket vi som företagare kan vara med och förmedla till ungdomarna. 

Läs mer om Trossen på Gävle kommuns hemsida!

Det här bidrar Trossen till:

  • Färre avhopp och omval i gymnasieskolan och vuxenutbildningen
  • Bättre studieresultat då fler elever gör välgrundade val utifrån sina egna förutsättningar, intressen och behov
  • Framgångsrika elever som känner sig trygga i sina val av utbildningar och yrken.
Taggar
Fler nyheter från Företagarna