headphones newspaper video-player

Debatt: Finansiera Gästriklands småföretag så de kan finansiera Sverige

Pandemin har gjort att många företagare i Gästrikland har satt sina framtidsplaner på paus. Något som både är bekymmersamt och ger hela kommunen huvudvärk skriver Eva Cooper i ett debattinlägg.
Publicerad 6 apr 2021
Foto: Micheile Henderson

En ny rapport från Företagarna visar att det framför allt är de viktiga företagen i uppstarts – eller tillväxtfas som dragit ner på sina investeringar under pandemiåret 2020. Det här vet vi är företagen som kan bli det nya Sandvik, Ovako eller Billerud Korsnäs och alltså få stor betydelse för välfärden i hela Gävleborg, skriver Företagarnas regionchef i Gävleborg, Eva Cooper och Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna i en debattartikel på GD.se.

Stöd och anpassade lösningar

Vi lever nu i osäkra tider. Men när företagare vågar satsa får de ändå kämpa i motvind. Företagarnas rapport visar att hela sju av tio företag som sökt extern finansiering under 2020 tycker att det varit svårt eller väldigt svårt att få ett lån eller ta del av riskkapital.'

För att råda bot på problematiken behöver våra politiker, lokala bankkontor och andra investerare i regionen en ökad kunskap om småföretagens förutsättningar. De små och växande företagen i Gästrikland behöver lösningar som är anpassade till deras storlek och verklighet.

4 av 5 jobb

Småföretagen under de senaste 20 åren stått för fyra av fem nya jobb i den svenska ekonomin. Hur djupa och långvariga effekterna av pandemin blir avgörs därför till stor del av hur utvecklingen i de småföretagen blir.

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor