headphones newspaper video-player

Oansvarigt agerande av facket under krisen

Regionchef Eva Cooper ställer sig mycket kritisk till strejkhotet från fackförbundet Handels som hon anser kommer vid helt fel tidpunkt.
Publicerad 5 nov 2020
Foto: Eva Cooper, regionchef Företagarna Mellansverige

Under onsdagen gick fackförbundet Handels ut och varslade om strejk ifall arbetsmarknadens parter inte kan enas om ett nytt avtal för arbetstagare inom handeln. Det handlar om ungefär 5000 anställda i privata butiker, lager och e-handel som berörs av strejken.

Det är självklart att det finns utrymme för lönehöjningar, säger Daniel Andersson, ombudsman på Handels avdelning 26 Gävle, som menar att kraven på intet sätt är orimliga. 

Kraven från Handels syftar till att medlemmarna ska ges samma löneökningar som det så kallade “Märket” facket inom industrin har satt.

Eva Cooper, Regionchef Företagarna Gävleborg, är kritisk till Handels hot om strejk. Att svenska företag de senaste månaderna kämpat för sin överlevnad, tvingats till uppsägningar och konkurser till följd av en av de värsta sociala och ekonomiska kriser i modern tid är någon som inte kan ha undgått någon. Inte minst Handels. Att facket i det läget väljer att gå ut med hot om strejk är inte ett ansvarsfullt agerande.

-Jag tror inte att strejkhot är det som kommer hjälpa Sverige att få fart på ekonomin igen utan tvärtom så kommer det hota ännu fler företag som i värsta fall kommer lägga ner sina verksamheten ,säger Cooper till P4 Gävleborg.

Lyssna på hela inslaget i P4 Gävleborg

Fler nyheter från Företagarna

LAS-sveket kommer tynga arbetsmarknaden

Arbetsrätten är i skriande behov av modernisering, men regeringen, januaripartierna och facket har inte orkat höja sig över det politiska spelet för att leverera seriösa förslag.

Kasta inte mer pengar i sjön!

Regeringens arbetsmarknadspolitik är ett misslyckande och mer pengar till låtsasjobb i vårändringsbudgeten ändrar inte på det.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor