headphones newspaper video-player

Gävleborgs kommuner måste växla upp sina inköp från lokala företag

Att köpa något av en lokal leverantör istället för att göra det själv kan vara just det som gör att lokala företag slipper gå omkull, menar Företagarna.
Publicerad 2 dec 2020
Foto: Eva Cooper, regionchef Företagarna Mellansverige

En vanlig missuppfattning är att de flesta kommuner är mycket små. I själva verket är kommunerna de största arbetsgivarna i samtliga kommuner i Gävleborg. På så vis blir det också tydligt vilken viktig roll kommunen har i krisen när det kommer till att stötta de lokala företagen. 

Samtidigt har Företagarnas granskning av utvecklingen av kommunernas inköp visat att andelen totala kostnader för kommuners verksamhet som går till privata företag i snitt uppgår till 13 procent. Det tycks inte ha skett någon ökning - snarare tvärtom. I Gävleborg ser vi emellertid blygsamma ökningar. I regionen är det Nordanstigs kommun som ligger i topp och ökade på fyra år andelen med 2,4 procent. Ockelbo kommun ligger i botten med -2,8 procent.

I dessa tider är det av största vikt att kommunerna inte tappar takten i sina inköp. De offentliga inköp som planerats måste genomföras och upphandlingar och andra investeringar växlas upp. Inte sällan är det just politiska beslut som ligger till grund för i vilken utsträckning kommunerna konkurrensutsätter inköpen. 

De lokala företagen behöver kommunen som kund och kommunen behöver företagen. Nu måste kommuner och regioner göra vad de kan för att fler företag inte ska behöva gå omkull.

Om detta skriver Företagarnas Eva Cooperregionchef Gävleborg, Pontus Lindströmexpert lokalt företagsklimat och Magnus Johansson, expert offentlig upphandling och konkurrens

Läs  artikeln på Hela Hälsingland här

Fler nyheter från Företagarna

LAS-sveket kommer tynga arbetsmarknaden

Arbetsrätten är i skriande behov av modernisering, men regeringen, januaripartierna och facket har inte orkat höja sig över det politiska spelet för att leverera seriösa förslag.

Kasta inte mer pengar i sjön!

Regeringens arbetsmarknadspolitik är ett misslyckande och mer pengar till låtsasjobb i vårändringsbudgeten ändrar inte på det.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor