För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gävleborgs kommuner måste växla upp sina inköp från lokala företag

Publicerad 2 dec 2020
Att köpa något av en lokal leverantör istället för att göra det själv kan vara just det som gör att lokala företag slipper gå omkull, menar Företagarna.
Foto: Eva Cooper, regionchef Företagarna Mellansverige

En vanlig missuppfattning är att de flesta kommuner är mycket små. I själva verket är kommunerna de största arbetsgivarna i samtliga kommuner i Gävleborg. På så vis blir det också tydligt vilken viktig roll kommunen har i krisen när det kommer till att stötta de lokala företagen. 

Samtidigt har Företagarnas granskning av utvecklingen av kommunernas inköp visat att andelen totala kostnader för kommuners verksamhet som går till privata företag i snitt uppgår till 13 procent. Det tycks inte ha skett någon ökning - snarare tvärtom. I Gävleborg ser vi emellertid blygsamma ökningar. I regionen är det Nordanstigs kommun som ligger i topp och ökade på fyra år andelen med 2,4 procent. Ockelbo kommun ligger i botten med -2,8 procent.

I dessa tider är det av största vikt att kommunerna inte tappar takten i sina inköp. De offentliga inköp som planerats måste genomföras och upphandlingar och andra investeringar växlas upp. Inte sällan är det just politiska beslut som ligger till grund för i vilken utsträckning kommunerna konkurrensutsätter inköpen. 

De lokala företagen behöver kommunen som kund och kommunen behöver företagen. Nu måste kommuner och regioner göra vad de kan för att fler företag inte ska behöva gå omkull.

Om detta skriver Företagarnas Eva Cooperregionchef Gävleborg, Pontus Lindströmexpert lokalt företagsklimat och Magnus Johansson, expert offentlig upphandling och konkurrens

Läs  artikeln på Hela Hälsingland här

Fler nyheter från Företagarna