För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Näringsliv och utbildning i fokus när Företagarnas vd besöker Leksand

Publicerad 20 mar 2024
Nyligen besökte Företagarnas vd Benjamin Dousa Leksand tillsammans med Dalarnas regionchef Eva Cooper för att lära sig mer om företagsklimatet i kommunen.
Företagarnas vd Benjamin Dousa besökte Leksand tillsammans med Företagarnas regionchef Eva Cooper.

Under en fullspäckad dag i Leksand tog Företagarnas vd Benjamin Dousa och Företagarnas regionchef Eva Cooper ett djupdyk i kommunens företagsanda och utbildningslandskap. En heldag som genomsyrades av stor mångfald av olika sammanhang. 

Besök på Leksands Folkhögskola 

Benjamin och Eva började med ett besök hos Anki Gullback, rektor för Leksands folkhögskola och vd för stiftelsen Hantverk och utbildning. Folkhögskolan, som ursprungligen är grundad av Företagarna, fortsätter att vara en viktig aktör i regionen under ledning av Företagarna Leksand. 

- I dag är det Företagarna Leksand som är huvudman och som utser styrelse i stiftelsen, berättar Anki. 

Ungt Entreprenörskap och Skillstation-projekt

Gullback guidade Eva och Benjamin genom skolans många olika utbildningar, vilket även inkluderar bokbinderi och keramik och berättade om deras engagemang för hantverkslärlingar och mästarbrev. De fick även lära sig mer om satsningen Ungt Entreprenörskap, som är en utbildning som Företagarna Leksands styrelseledamot Minna Smångs håller i, samt det innovativa Skillstation-projektet.

- Det riktigt roliga med Skillstation, som handlar om att utveckla sätt att få in AI i lärande både för unga och seniorer som vill förkovra sig. Man har fått pengar från den Allmänna arvsfonden för projektet, vilket är toppen! säger Eva Cooper. 

Minna Smångs berättar om  Ungt Entreprenörskap. Foto: Företagarna. 

Lunchföreläsning om affärsfrågor

Efter besöket på Leksands Folkhögskola höll Benjamin Dousa en lunchföreläsning där han diskuterade regelförenkling, kompetensfrågor och infrastruktur. Många frågor som diskuterades berörde alkoholpolitik, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsens roll, vilket bidrog till en bred förståelse för näringslivets utmaningar och möjligheter i Leksand. 

Benjamin Dousa lunchföreläser. Foto: Företagarna. 

Sommarjobbsmässa och arkitektur

Senare på dagen besökte Benjamin och Eva en sommarjobbsmässa för gymnasieelever i syfte att engagera unga talanger och stötta utvecklingen av arbetsmarknaden. Slutligen ledde deras resa dem till agnasARK, en arkitektbyrå i centrala Leksand, där de fick en inblick i byggnadsprocessen och de komplexa lagar som styr branschen. 

- Vi förde diskussioner om tillgänglighet och så lyftes tolkningar av lagstiftningen fram, vilket underströk behovet av tydlighet och konsistens i regleringen av byggnadssektorn, säger Dousa. 


Fr v: Daniel Boberg som är delägare samt Arjan Bastiaans som är vd på agnasArk. Foto: Företagarna. 

Företagarnas ledning imponerade av det lokala engagemanget

Dousa och Cooper var inte helt ensamma under den spännande dagsutflykten till Leksand. Tillsammans med dem deltog även flera nyckelpersoner från Leksands näringsliv, inklusive näringslivschef Tobias Mårtensson och kommunstyrelsens ordförande Sebastian Larsson, Viktor Zakrisson samt Lena Dahlgren från Företagarnas styrelse i Leksand. 

- Deras närvaro och engagemang visade på det starka partnerskapet mellan näringslivet och lokala myndigheter, vilket är avgörande för regionens framtidsekonomi, säger Eva Cooper. 

Benjamin instämmer med Eva och summerar besöket som sådant:

- Dagen i Leksand gav oss en värdefull inblick i företagsklimatet i kommunen. Företagarnas lokalförening bidrar mycket både till näringslivet och skolväsendet genom att engagera sig i företag såsom utbildningsinstitutioner, det är verkligen imponerande!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna