För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hannah brinner för kvinnors entreprenörskap och sin hembygd

Publicerad 8 mar 2024
Möt Hannah Risander - soloentreprenören med flera järn i elden, vars hjärta slår extra hårt för kvinnors företagande och sin hemort Älvdalen.
Hannah Risander. Foto: Sara Landsgren

Det är i den lilla byn Älvdalen, i hjärtat av Dalarna, som Företagarnas vd Benjamin Dousa tillsammans med Företagarnas regionchef Eva Cooper och Peter Nygren, ordförande i Företagarnas lokalförening, träffar Hannah Risander. Hon är en mångsidig soloentreprenör med en minst sagt spännande historia. 

Hannah Risander firar i dag 21 år som företagare. Hennes entreprenörsresa började tidigt då hon redan vid 19 års ålder startade en krog. Sedan dess har hon utforskat flera spännande yrkesområden, men det hon brinner mest för är kommunikation och besöksnäring.

- Som 22-åring började jag jobba med besöksnäringen, då skapade jag ett turistmagasin som blev till en webbsida. Sedan kan det vara så att jag startade Älvdalens första reklambyrå, säger hon och skrattar till. 

Startade krog som 19-åring, drev Älvdalens enda hotell och grundade ortens första reklambyrå

2012 köpte Hannah byns enda hotell, det gjorde hon tillsammans med sin familj. Men efter tre år återgick hon till att jobba som kommunikatör.

- Låt oss säga så här, det finns sina för och nackdelar att jobba med familjen och jag återvände efter inte alltför lång tid till mitt arbete inom kommunikation.


Hannah berättar om sin företagsresa för Företagarna. Fr v. Lotta Stenis, Peter Nygren och Hannah Risander. Foto: Företagarna.

Medgrundare av Daladrivet och skapare av River Valley Country Festival

Hon är en av grundarna till Daladrivet, festivalen som flätar ihop drivet i Dalarna och just nu är hon varit delaktig i att återuppliva en förening vid namn "Älska Älvdalen", som ska arbeta med att locka människor att besöka och flytta till området.

- Detta initiativ väcktes till liv i samband med att prinsessan Sofia och prins Karl Carl Philip gifte sig i Älvdalen och har nu fått lite ny energi och engagemang!

Ett av Hannah Risanders mest framgångsrika projekt är skapandet av Älvdalens countryfestival som gick av stapeln för första gången för två år sedan. River Valley Country Festival lockade imponerande 1500 besökare, och när vi frågar Hannah varför hon startade just en countryfestival så svarar hon med ett busigt leende:

-  Ja alltså, jag är inget stort fan av countrymusik men jag ville ha en bra anledning till att få bära cowboyhatt! 


Hannah Risander i fullfjädrad countryutstyrlsel med hatten på! Foto: Tobbe Nilsson. 

Skapade en mötesplats för hundratals företagande kvinnor i Dalarna

Hannah Risander har flera värdefulla projekt bakom sig, bland annat Sisday dit 150 kvinnor kom till det första eventet i Mora för att nätverka och sprida värdefull kunskap genom systerskapet. 

- I år gör vi Sisday om tour och besöker fem städer med eventet.

I dag jobbar Hannah bland annat som skribent för Dalabygden och har ett spännande uppdrag för Coompanion Dalarna som just nu driver projektet Visit Village tillsammans med Visit Dalarna, Projekt byhotell” vars fokus vilar på att jobba med hållbar byautveckling med målet att få byarna i länet att växa. 

- Det är så otroligt roligt och ett jätteviktigt projekt! Jag jobbar som processledare i sex byar och vårt arbete ska resultera i ökad turism, säger Hannah. 


Hannah Risander intervjuar Företagarnas vd Benjamin Dousa för ett reportage i Dalabygden. Foto: Företagarna. 

Engagerad i Dalarnas näriningsliv och besöksnäring

Utöver sitt arbete är hon en engagerad samhällsmedlem som samarbetar med bland andra Företagarna Älvdalen. Vid slutet av besöket berättade Hannah om det fina samarbetet bland företagarna i bygden.

- Oavsett om det handlar om att dela tips eller erbjuda stöd så är gemenskapen en stark drivkraft här i Älvdalen. Bland företagarna finns både inflyttade och de som bott här i generationer, och deras olika perspektiv berikar samarbetet! 

Hon har i dag sin arbetsplats i ett vackert gammalt trähus där hon sitter tillsammans med ett gäng andra drivna Älvdalsentreprenörer - och här inne föds ständigt nya idéer.

- Hanna Risanders resa är en inspirerande påminnelse om modet och kreativiteten hos de som vågar drömma stort och ta steget in i företagsvärlden, säger Eva Cooper, regionchef Företagarna Dalarna, avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna