För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagare hyllades på nostalgisk sommarfest

Publicerad 29 maj 2024
Företagarna i Orsa bjöd in till fest med 1950- och 60-talstema för att fira sina företagarhjältar.
Torbjörn Hansson på Orsa plåt ser utmärkelsen som ett kvitto på att han och den andra ägaren Anders Nyberg gjort något rätt.

Det blev en kanonkväll på Folkparken Skeer, bland snygga bilar och med liveband på scenen när Orsa kommuns näringsliv skulle firas.

Orsa 7.jpg

Tre stora priser delades ut under kvällen.

Torbjörn Hansson och Anders Nyberg på Orsa Plåt fick ta emot den stora utmärkelsen Årets Företagare i Orsa 2024. De hyllades för sitt arbete med verksamheten sedan de blev ägare 1 januari 2018.

Juryns nominering lyder:

"De har utvecklat företaget på ett fantastiskt fint sätt sen de tog över. De har investerat i både maskiner och medarbetare, breddat sin marknad och anlitas av allt fler kunder i allt större uppdrag.

De har jobbat aktivt med att visa upp sina snygga arbeten i sociala medier. De har utbildat sig som ledare och är populära arbetsgivare. De har också utvecklat ett fint samarbete med Byggprogrammet på Mora Gymnasium och tar emot många lärlingar med gott värdskap.

Deras ständiga arbete med att utveckla företaget har gett resultat i en god ekonomi och en mångdubbling av både omsättning och antal anställda. Årets Företagare är goda förebilder som företagare och arbetsgivare och mycket värdiga mottagare av utmärkelsen."

Orsa 3.jpg

– Det känns extra kul att få ett sådant här pris, det är ett kvitto på att man gör nåt rätt och att någon uppskattar det. Det känns skönt i all stress, säger Torbjörn Hansson.

Han berättar att de hade en bra start efter övertagandet 2018. Torbjörn hade vid det laget redan arbetat i företaget i åtta år medan Anders Nyberg funnits med i hela 20 år. De hade jobbat upp en kundkrets, vilket gjorde övergången smärtfri.

– Vi tänkte att vi kör på som vi alltid gjort, utan någon större vision, berättar Torbjörn.

Kontakten med skolan började genom att en kollega kände en person som tänkte söka till byggprogrammet på gymnasiet.

– Han övertygade honom att söka till plåt, och han fick prova på plåtslageri hos oss. Det spred sig och nu har plåt blivit en populär gren inom bygg. Numera pushar även lärarna eleverna att söka.

Torbjörn gick själv byggprogrammet.

– Man fick testa att göra ett fönsterbläck, men inte se en plåtverkstad i verkligheten. Nu får de komma ut på studiebesök till oss och se vad en plåtslagare är. 

Hur tänker ni kring hållbarhet?

– Vi har köpt nya maskiner som vi effektiviserar med plåtspill, och vi försöker utveckla verkstan så det blir hållbart. Både för klimatet, ekonomin och de anställdas hälsa. Ergonomin är viktig, såatt de anställda inte sliter ut sig, säger Torbjörn.

Vad har ni för vision inför framtiden? 

– Vi sitter inte och har årsmöten och månadsmöten. Vi kör samma race, det rullar på och ger sig självt. Jag och Anders vill ut själva och jobba på taket, samtidigt som vi sköter projektering och kalkyl. Nu är vi 15 stycken så det gäller att hitta strukturen. Det är stressigt att hinna med, hålla igång alla gubbar och samtidigt vara ute själv. Vi har samtidigt fyra lärlingar. Där vill man stanna upp och lära ut allt grundligt. Sådant tar tid, säger Torbjörn.

Utmärkelsen Årets Unga Företagare gick till Björn och Nicolina Daniels på Hansjö Mejeri med motiveringen:

Orsa 1.jpg

Björn och Nicolina Daniels. Hansjö Mejeri var glada över utmärkelsen.

"För en modig satsning, frejdig marknadsföring, gott hantverk, hårt arbete, aldrig sinande energi och ständig utveckling så är de självklara mottagare av utmärkelsen Årets Unga Företagare i Orsa 2024. De har investerat, vunnit internationella priser, inrett en snygg butik och bidrar till ett positivt varumärke för Orsa. Tillsammans med Puck, Eva och Johan har de byggt upp en minidestination i Hansjö. De är goda förebilder för lokal livsmedelsproduktion, god djurhållning, innovation på landsbygd, öppna landskap och en ljusnande framtid för svenskt lantbruk."Orsa 2.jpg

Orsa 8.jpg

Företagarna Orsas Hederspris 2024 gick till Orsayran med motiveringen:

"I 40 år har ni satt guldkant på vår tillvaro. När allt annat var rätt hopplöst i slutet av 90-talet så var ni ljuset i mörkret. Med enorma mängder ideellt arbete, en stor portion musikglädje och en dos med galenskap har ni skapat ett helt unikt evenemang! Det har under åren lockat hundratusentals besökare och musiker av alla de slag till Orsa Centrum som under fem onsdagar fylls av musik och glädje. Orsas företagare tackar er av hela vårt hjärta, ni är ovärderliga!"

Orsa 4.jpg

Om Årets Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 11 oktober i Stockholm.

Fler nyheter från Företagarna