För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Prisregn när Älvdalen firade sina företagare

Publicerad 14 jun 2024
Många eldsjälar hyllades under Gnietokwelld, som är älvdalska för "en kväll för de som gnetar på".
Årets Handlare, Anders Karlsson, Älvdalens Sportcenter, Årets unga Företagare, Peter Jönsson, Årets Gnietokall, Erik Peterson, Älvdalsfönster, samt Årets Företagare Tommy Håkansson, Bergsservice i Särna, hyllas av ordförande Peter Dottax, SIG och Peter Nygren i Företagarna Älvdalen.

Det blev en härlig kväll på Hotell Älvdalen när årets finaste företagarpriser skulle delas ut i Älvdalens kommun. Företagarna i Älvdalen korade Årets Företagare, Årets Unga Företagare och Årets Hederspris. Älvdalens kommun delade ut pris till Årets Nya Företagare och Årets Handlare.

Årets Företagare i Älvdalens Kommun, Tommy Håkansson, flyttar bokstavligen berg med företaget Bergservice Särna.

448161593_851188213707838_2662921937296636601_n.jpg

Juryns motivering:

”Under ett drygt decennium har Tommy Håkansson drivit företaget Bergservice Särna. Man kan inte flytta berg sägs det – men Tommy kan just det. Tillsammans med sin personalstyrka och företagets många maskiner flyttas allt från berg till snö.

Tommy är utsedd till en av finalisterna till Årets Företagare för att han arbetar med ett genuint ansvar gentemot både kunder och leverantörer. Han satsar även på att anställa personal som kommer från en grupp som aldrig varit i arbetslivet och har svårare att ta sig ut på densamma, detta är våra skolungdomar. Lönsamheten och tillväxten ökar stadigt för Tommys företag och hans hårda arbete visar sig i siffror som har kontinuitet och som är gradvis ökande med stabilitet. Tommy visar vad hårt arbete leder till.”

Hur känns det att Bergservice Särna blivit årets företagare i Älvdalens kommun?

– Det känns lite overkligt. Jag jobbar ju jättemycket och har svårt att ta in att folk ser vad jag gör, säger Tommy Håkansson.

Han startade företaget om en enskild firma 2008. 2010 omvandlade han verksamheten till aktiebolag och sedan 2017 har han haft verksamheten som heltidssyssla. De huvudsakliga uppdragen är plogning på vintern och att bygga husgrunder på somrarna. Men han spränger också berg, jobbar med soptömning, chaktar med mera. Uppdragen är många och just nu arbetar nio personer i företaget. Det är svårt att få tiden att räcka till.

– Jag jobbar mellan 80 och 100 timmar i veckan, säger Tommy.

Och det är svårt att behålla folk som orkar med arbetsbelastningen. Särskilt vintertid, när man ska kunna ge sig ut på vägarna inom 45 minuter oavsett om det är julafton eller om klockan är tre på natten.

– På sommaren har jag inte jour, men kunderna kan ringa mig sju dagar i veckan, vilken tid som helst på dygnet, och jag hjälper dem om jag kan. Det kan till exempel handla om ett träd som fallit över vägen. Jag försöker vara tillgänglig, och jag tror att det kan löna sig i slutändan, säger Tommy.

Vad har ni för vision för ert företag?

– I de bästa av världar vill man ju inte sitta i en plogbil dygnet runt utan åka runt och se till att personalen har det så bra som möjligt. Jag har en dröm om att köra mer normala arbetstider.

Hur tänker du kring hållbarhet?

– Jag var på en mässa på Solvalla och provade en helelektrisk  grävare, men vi har ju inte möjlighet att ladda någon sådan här. Och närmsta gasstation ligger 28 mil bort. Service får jag drygt 30 mil härifrån. Och mina priser ska ändå ligga i linje med andras. Så det är svårt att vara hållbar.

Hur känner ni för framtiden?

– Som det är nu handlar det bara om att överleva. Vi investerade i en maskinpark för 30 miljoner och sedan steg räntorna, och då vill folk inte köpa våra tjänster. Nu tror jag det vänder och räntorna blir lägre, så nu borde vi kunna utvecklas uppåt. Det är världens roligaste jobb och jag har världens bästa kunder, säger Tommy Håkansson.

Övriga nominerade till Årets Företagare i Älvdalens Kommun var Lena Håkansson, med Särna camping och  Mikael Nilsson med Restaurang Dalgatan 118.

Årets Unga Företagae blev Peter Jönsson med företaget Puffens Bygg AB.

448208766_851187063707953_4276059221144739860_n.jpg

Juryns motivering löd:

"Peter har inte byggt sitt företag under så många år – han startade 2022. Desto fler till antalet är de byggnader som rests och renoverats med hans goda minne och tillsammans med hans anställda snickare. På mycket kort tid har Puffens Bygg blivit ett självklart val för många som söker byggtjänster runt Särna, Grövelsjön men framför allt Idre. Peter är känd för att leverera noggrannhet, resultat och rättvisande kalkyler. Utöver att visa sig som en god företagare är det enstämmigt att Peter också är en ödmjuk och go’ kille.

Peter är utsedd till en av finalisterna till Årets Unga Företagare för hans ansvar mot sina kunder och leverantörer genomsyrar hela hans arbete och nomineringarna är entydiga i detta budskap."

Övriga finalister till Årets Unga Företagare var Lina Karlsson med vildmarksföretaget No Connection och Viktor Hedén och Viktor Weabråten med Bilverkstan 195.

Årets Hederspris-Gnietokall delades ut till Erik Peterson med företaget Älvdalsfönster.

448144631_851186943707965_6888600976780980289_n.jpg

Av kommunen utsågsAnders Karlsson och Älvdalens Sportcenter AB till Årets Handlare och Mieko och Jacco som driver B&B Turistgården i Särna till Årets Nyföretagare.

Foretagarna_Gnietokwelld__42.jpg

Foto: Hanna Nygren

Om Årets Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 11 oktober i Stockholm.

Fler nyheter från Företagarna