För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Borlänge hyllade sina företagare

Publicerad 5 jun 2024
Mats Reyier, Murboannas, blev Årets Företagare i Borlänge Kommun.

Det var under ett Företagarnas Lunch på Dalarna Science Park som Årets Företagare och Årets Unga Företagare i Borlänge korades.

Mats Reyier som driver företaget Murboannas Mejeri, Butik och Café blev Årets Företagare i Borlänge Kommun med motiveringen:

"Med enastående passion och drivkraft har Murboannas växt från en liten osttillverkning till en prisbelönt producent och populärt besöksmål. Genom innovation och uthållighet har de skapat unika produkter och övervunnit utmaningar. Deras framgång visar kraften i entreprenörskap och lokal samverkan. Genom att kreativt utöka sitt erbjudande har de skapat ett upplevelsebaserat värde för kunden."

– Det känns hedrande eftersom vi är ett så litet företag. Det är ju ett kvitto på att det vi själva tycker att vi gör bra uppmärksammas av andra. Att vi når ut, säger Mats Reyier.

Vad har ni för vision för ert företag?

– Att fortsätta att växa med företaget så att vi får fler besökare som upplever maten och osten i Murbo Att de som arbetar hos mig trivs och vill vara kvar i Murbo över tid. Vår långsiktiga vision är att bli det bästa och det mest kända hantverksmejeriet i Sverige.

Hur tänker ni kring hållbarhet?

– Vi producerar ost på mjölk på gården jag tittar på nu två kilometer bort. Vi har korta transporter med mjölken till mejeriet, och vasslan som är en restprodukt tar vi med tillbaka till gården sedan så att den blir gödning till deras åkrar.  Maten vi serverar är lokalproducerad så långt det bara går. Och vi har installerat solpaneler som ger 35 % av vå elförsörjning.

Hur känner ni för framtiden?

– 2023 var vårt bästa år hittills i besöksantal och 2024 hr startat ännu bättre. Känner stor tillförsikt för framtiden. Fler och fler får upp ögonen för den lokalproducerade maten. Att produkterna transporteras kortare sträckor, ofta smakar bättre, bidrar till öppna landskap och skapar arbetstillfällen. 

Årets Unga Företagare i Borlänge Kommun blev Victor Blomberg och Niclas Henriksson på Smartproduktion, ett företag som hjälper bygg- och tjänsteföretag driva, utveckla och skala sina organisationer.

Juryns motivering:

"Med en passion och driv utöver det vanliga har årets unga företagare lyckats skapa en unik produkt på marknaden.
Genom att lita på sin idé och ständigt sträva efter förbättring och utveckling skapar de inte bara värde för sig själva, utan även för sina medarbetare, kunder och slutanvändare.
Deras innovativa lösningar har potential att ta dem hur långt som helst."

442412112_514593540891605_179893288278506341_n.jpg

Luncheventet gästades även av Per Möller, VD på Dalelven Produktutveckling AB och förra årets vinnare av Årets Företagare som berättade om sin inspirerande företagsresa. 

Om Årets Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 11 oktober i Stockholm.

Fler nyheter från Företagarna