podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Framgångssagan bakom Årets Företagare i Dalarna 2023

Publicerad 12 sep 2023
Feal AB är det framgångsrika företaget från Avesta som just nu upplever en ny våg av framgångar på flera fronter. Nyligen blev ägarna Mats Sundstedt och Björne Stjernsten, hyllade som Årets Företagare i Dalarna 2023.
Björne Stjernsten och Mats Sundstedt driver företaget som grundades av deras respektive pappor för över 30 år sedan. Foto: Företagarna

Tidigare i år representerade FEALs vd Mats Sundstedt företaget på "Vi är Avesta"-galan där de firades för sina fina prestationer i kommunen och fick då motta utmärkelsen Årets Företagare i Avesta. Och den 31 augusti fick Mats och vice vd Björne Stjernsten återigen stå i rampljuset då de tog emot priset Årets Företagare i Dalarna 2023, som överlämnades av Landshövdingen Helena Höij och Företagarnas regionchef Eva Cooper på residenset i Falun. 

- Vi är så glada och tacksamma över denna fina utmärkelse. Det kom som en överraskning och är verkligen en bekräftelse på att det vi gör är rätt, sa Mats Sundstedt då. 

Hyllas av Företagarna för sitt entreprenörskap 

Feal i Horndal, Avesta, är ett världsledande företag som tillverkar och exporterar ramper över hela världen. Verksamheten grundades den 2 april 1991 i Horndal av Mats och Björnes fäder, Åke Sundstedt och Karl-Erik Carlsson. I dag jobbar närmare 43 kollegor på FEAL. Förutom den prestigefyllda utmärkelsen som regionsvinnare i Årets Företagare kan de också glädja sig åt en historiskt fulltecknad orderbok.

Enligt entreprenörsduon så är FEALS framgång en produkt av deras teamwork att företaget har hållit fast vid sin kärnverksamhet - att tillverka ramper i olika varianter. De har strävat efter att bli världsledande inom detta område och undvikit att distraheras av andra projekt eller material, vilket har varit en framgångsfaktor.

- Det är viktigt att kunna säga nej till projekt som inte passar in i företagets strategi och att våga satsa på de rätta besluten när de dyker upp, säger han till Dala-Demokraten och fortsätter:

- Björne och jag kompletterar varandra, jag själv har en optimistisk syn och Björne är skicklig på att utvärdera och vidta rätt åtgärder.

30 årig verksamhet och andra generationens företagare 

En annan nyckel till framgång har varit att involvera externa experter i företagets styrelse, som har bidragit med värdefulla insikter och hjälpt till att fatta beslut som de kanske inte annars hade vågat ta. Men båda framförhåller att personalen är hjärtat i verksamheten:

- Vi är stolta över våra framgångar och vi hade aldrig kommit hit utan vår grymma personal som gör det här med oss varje dag, säger Björne avslutningsvis. 

Om Årets Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 21 oktober i Stockholm. 

Fler nyheter från Företagarna