podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dala Laminats väg till framgång: "Ödmjukhet, dedikation och innovation"

Publicerad 1 sep 2023
Med en imponerande produktportfölj och en dedikerad arbetsstyrka har Orsaföretaget Dala Laminat skapat sig en verksamhet som blivit en betydande aktör inom tillverkning av sandwichpaneler för en mängd olika ändamål.
Företagarnas riks och regionkontor besökte Dala Laminat i Orsa.

Det var i augusti som Företagarnas vd Günther Mårder och regionchef Eva Cooper tillsammans med Företagarnas ordförande Ola Granholm gjorde ett minnesvärt företagsbesök på Dala Laminat i Orsa. Företagets resa, som började 1991 under ledning av entreprenören Lars Ohlsson, skvallrar om en inspirerande resa, inte minst då Dala Laminat inte bara har överlevt tuffa perioder utan också haft en stark tillväxt på senare år. 

Startade i en liten lokal med ett limbord

Historien om Dala Laminat börjar med den passionerade entreprenören Lars som varit ryggraden i företaget. Efter en inledande fas av utmaningar och svåra tider så lyckades han säkra Dala Laminats överlevnad trots motgångarna. Till en början var det bara Lars och kollegan Ingemar som jobbade men under årens gång har mycket hänt. De har de hunnit växa ur två lokaler och sedan 2016 bedrivs verksamheten i en 5000 kvadratmeter stor lokal på Trävägen i Orsa där närmare 17 kollegor arbetar.

- Det är lite galet att tänka på hur vi från början stod vid ett limbord i en liten lokal i gamla Kättingfabriken på Born i Orsa, nu ser det verkligen annorlunda ut, säger Lars med ett leende på läpparna. 


Lars Ohlsson, grundare Dala Laminat, visar hur deras sandwichpaneler ser ut. 

Fick explosionsartad tillväxtresa efter att ny vd tillträdde 

2021 tog man in en ny vd, Magnus Dahlström, som bidragit till den explosionsartade utvecklingen som ägt rum de senaste två åren. Dala Laminat ökade nämligen sin omsättning från 25 miljoner kronor per år till 53 miljoner per år. 

- Det är skönt att kunna ta ett steg tillbaka efter alla år, inte minst med Magnus bakom mig som gör ett otroligt bra jobb. Jag är ju kvar i verksamheten men finns mest till som stöd, säger entreprenören och avslöjar att hans dotter Linnéa börjar göra sig redo för ett generationsskifte. 

Dala Laminats produkter består av sandwichpaneler som används bland annat till deras kunder som kan innefatta allt från lastbilspåbyggare, byggföretag och till tillverkare av avancerade flygfraktcontainers. Företaget, som har anpassat sig till förändringar i marknadens efterfrågan, tillverkar även väggar till hästtransporter, flislastbilar och väderskydd till cykelställ. 

- Deras engagemang för kvalitet och högpresterande produkter har inte bara vunnit förtroendet hos deras kunder utan har också möjliggjort deras expansion till nya områden, det är imponerande! säger Företagarnas vd Günther Mårder. 


Från vänster: Lars Ohlsson, grundare, Ola Granholm, ordförande Företagarna Orsa, Magnus Dahlström, vd, Günther Mårder, vd Företagarna, Eva Cooper, regionchef Företagarna Dalarna. 

Flexibla och snabbfotade - viktiga komponenter för företagets överlevnad och utveckling

Genom åren har Lars Ohlsson har haft en förmåga att anpassa sig till marknaden och de förändringar som det kan innebära genom åren, något som imponerar Eva Cooper: 

- Lars har verkligen visat prov på flexibilitet genom att vara snabbfotad och sett till att Dala Laminat har förnyat sig när tiderna har förändrats, säger regionschefen och fortsätter:

- Han har dessutom lyckats behålla en stark arbetsstyrka genom åren med dedikerade och lojala medarbetare. Det är tydligt att denna stabilitet varit en nyckelfaktor i Dala Laminats framgång! 

Enligt Företagarnas ordförande Ola Granholm så är Dala Laminat mer än bara ett företag för Orsas kommun och invånare:

- Det är en del av vårt samhälle och en drivkraft för lokal utveckling. Med sina 17 anställda och en imponerande årlig omsättning så har verksamheten inte bara skapat arbetstillfällen utan har också blivit en förebild för andra lokala företag här på orten. 


Rundvisning i lokalerna på Trävägen. 

Milstolpar Dala Laminat

1991
Företaget grundas av Lars Ohlsson i gamla Kättingfabriken på Born i Orsa, från början med ett limbord. En av våra anställda, Ingemar, har varit med från början.

1995–2000
Vi flyttar till större lokaler i samma område. Efter några år förvärvas lokalen och i samband med det börjar vi investera i mer automatiserad maskinutrustning. Vi har nu två limbord.

2000–2015
Under dessa år fortsatte utvecklingen och grunden lades till den framgång som företaget har idag.

2016
Vi förvärvar och flyttar till den 5000 kvm stora lokalen på Trävägen 9. Investerar i två nya limbord, har nu totalt fem limbord. Vi firar 25-årsjubileum med pompa, ståt och Kalle Moraeus.

2017
Investerar i ny treaxlig fräsmaskin vilket medför att vi kan utföra mer bearbetning åt våra kunder.

2021
Nya VD:n Magnus Dahlström tillträder.

Med vår nya femaxliga fräsmaskin kan vi göra avancerade bearbetningar och den automatiserade laminatklippen är ytterligare ett steg i effektiviseringen. Vidare så satsas det inom arbetsmiljöområdet med en stor uppgraderad centralutsug.

Fler nyheter från Företagarna