För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Caroline från Orsa hyllas av Företagarna för sin innovation

Publicerad 12 sep 2023
Caroline Lenner från Orsa har hyllats för sin banbrytande modernisering av den traditionella stenindustrin. Genom sitt innovativa och nyskapande arbete vid Orsa Stenhuggeri har hon inte bara bevisat att den fossilfria branschen kan vara hållbar och relevant, utan också att mod, innovation och digitalisering kan omvandla till och med de mest konservativa branscherna.
Caroline Lenner, Orsa Stenhuggeri, korades nyligen till Årets Unga Företagare i Dalarna 2023. Foto: Lars Dafgård, Orsa näringslivskontor.

Det var den 30 augusti som Caroline Lenner utsågs till Årets Unga företagare i Dalarna 2023 på residenset i Falun. Hon prisades för sin inspirerande och problemlösningsorienterade inställning, något som har lett till en imponerande framgång och tillväxt inom hennes verksamhet Orsa Stenhuggeri. 

- Jag är både chockad och glad. Det känns verkligen jättekul, sa den nykorade vinnaren då. 

Tog över Orsa Stenhuggeri 2021 efter sin far

För Caroline började resan inom stenhuggeriet vid en tidig ålder. Verksamheten grundades av hennes far Torsten på 80-talet efter att hans far Bror Lenner hade startat en hobbyverksamhet med slipstenshuggning. 2021 var det dags för Caroline att ta över verksamheten. Orsa Stenhuggeri har genom åren utvecklats och expanderat till att producera byggnadssten, slipprodukter, souvenirer och gravstenar i olika stensorter. 

- Jag är tacksam för den starka grund som min far lade för företaget och vi har utifrån den byggt vidare med vissa anpassningar samt ökad synlighet, berättar Caroline för Mora tidning. 

Under Carolines ledning har Orsa Stenhuggeri genomgått betydande förändringar. Nya avancerade maskiner har installerats, arbetskraft har rekryterats, och företaget har börjat tillverka sandstensgolv samtidigt som de har digitaliserat sina system. Ett särskilt ordersystem, som tidigare var ovanligt inom branschen, har utvecklats och säljs nu även till andra aktörer, vilket har effektiviserat och förenklat arbetsprocessen.

Representerar Dalarna i Sverigefinalen

Trots att hennes far inte längre aktivt arbetar i företaget, är han fortfarande en värdefull resurs och fastighetsägare som bidrar till företagets framgång. 

- I början var pappa kanske lite nervös över mitt ledarskap, säger Caroline och skrattar till:

- Men nu är han trygg med min förmåga att fortsätta utveckla företaget som han en gång startade.

Den unga entreprenören som först hyllades av Företagarna i Orsa och som sedan blev utsedd till regional vinnare i Dalarna ser fram emot Sverigefinalen i Stockholms stadshus senare i höst.

- Det känns lite nervkittlande att representera sin region och stenbranschen som helhet, säger Caroline Lenner avslutningsvis. 

Om Årets Unga Företagare

Organisationen Företagarna delar varje år ut Årets Unga Företagare för att synliggöra företagare som, genom sitt engagemang och entreprenörskap, jobbar hårt för att driva och utveckla sina verksamheter och göra bättre affärer. Priset delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Regionens vinnare går vidare till den nationella finalen den 21 oktober i Stockholm. 

Fler nyheter från Företagarna