För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Var med och bidra till en ökad kompetensförsörjning

Publicerad 2 okt 2023
Företagarna erbjuder nätverk, kunskap och praktisk hjälp samt driver utvecklingen för ett bättre företagarklimat, så att företagare får rätt förutsättningar för att kunna utveckla sin verksamhet och nå sina mål.

Företag och myndigheter i vår kommun kan ständigt hamna i det så kallad organisatoriska förändringar. Vi på företagarna Malung-Lima-Sälen tar initiativet och vill vara den förlängda armen till att kunna bidra med matchningen som kan uppstå.

Kompetenskartläggning

Småföretagen står för den största andelen skatteintäkter i Malung-Sälens kommun. De mindre företagen är viktiga för att skapa jobb och samtidigt en stor finansiär av välfärden.

I rangordning av samtliga kommuner i Sverige efter andelen kommunala skatteintäkter (35%) från små företag (>50 anställda) hamnar Malung-Sälen på plats 33 av landets samtliga 290 kommuner.statistik.png

En tredjedel uppger att bristen på lämplig arbetskraft är det största tillväxthindret.

Om vi satsar idag tar vi ansvar för arbetsmarknaden imorgon. Politiker, arbetsgivare, skolor och invånare. Bristen på arbetskraft väntas tillta ytterligare i framtiden samtidigt som antalet invånare i arbetsför ålder minskar.

 

HUR?

Branscher i vår kommun behöver tydligt kommunicera sina förändrade behov så att utbildningssystemet kan anpassas bättre till efterfrågan. Företagen i vår kommun behöver vara synliga och göra sig attraktiva. Alla behöver hjälpas åt att göra bristyrken mer lockande och ta hål på alla fördomar.

Arbetsgivare behöver bli öppnare för att anställa utrikesfödda och ställa om medarbetarnas kompetens för att motsvara framtidens efterfrågan. Det är även lika viktigt att ha en öppen attityd för lärlingar. Alla i näringslivet behöver möta det förändrade mönster som digitalisering skapar.

BESLUTSFATTARE:

Behöver tänka långsiktigt men agera snabbt, tillsammans behöver vi höja intresset rejält för kompetens, förutsättningar och förebilder för framtidens arbetsmarknad. När vi blir färre som arbetar i vår kommun betalar färre skatt och kassan för välfärden synar, därför behöver vi bli fler som bor och arbetar i Malung-Sälens kommun.

HUR?

Behöver lyssna på företagens förändrade behov. Vi behöver ge arbetsgivare bättre förutsättningar till att hitta rätt arbetskraft. Vi behöver bli öppnare för att anställa utrikesfödda. En het arbetsmarknad behöver också ta till vara på olika nivåer av kompetens, det ska finnas en plats för ALLA.

Vi behöver anpassa utbildningssystemet bättre till efterfrågan, vi behöver tydligt visa alla de utbildningar som finns i Malung-Sälens kommun. En utbildning lång eller kort är den snabbaste vägen in på arbetsmarknaden.

Slutligen om vi ALLA hjälps åt med detta, så främjar vi till att våra nuvarande medarbetare som har gedigen kunskap och erfarenheter vid en förändrad arbetssituation kan fortfarande vilja stanna kvar i vår kommun då deras erfarenheter kan komma till nytta hos just dig och din bransch eller hos någon annan branschkollega i vår avlånga kommun. Lika mycket bidrar vi tillsammans till att fler vill bo och verka i Malung-Sälens kommun.

Vid ev frågor kontakta gärna:
Roberto Malek
Ordförande Malung-Lima-Sälen
Telefonnummer: 072-5451667
E-post: malunglimasalen@foretagarna.se 

Fyll i formuläret här intill.

Fler nyheter från Företagarna