För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Ludvikas förslag: "Gör om Folkets hus till hotell!"

Publicerad 11 okt 2023
Att Hitachi tecknat ett rekordkontrakt är en het potatis i Ludvika, vilket skapat en livlig debatt om byggnationen i staden.

Det var i våras som nyheten om att Hitachi Energy tecknat ett rekordkontrakt på 147 miljarder kronor, ett av de största i Sveriges historia. En satsning som innebär 2000 nya jobb i kommunen och som väckt en ny debatt om hur man ska bygga om i Ludvika för att skapa bättre möjligheter för inflyttande eller veckopendlare.

Under Företagarna Ludvikas styrelsemöte gick diskussionerna varma om denna utmaning - och visst knäcktes en och annan idé. Bland annat föreslog man att göra om Folkets hus till hotell eller bostäder.

- För att kommunen ska komma igång snabbare så kan man flytta de verksamheter som finns inne i Folkets hus idag till lediga lokaler som finns på stan. Det gör att man får mer liv och rörelse i centrum, säger ordförande Henrik Hammargren till Dala-Demokraten


Förslaget: gör om Folkets hus till bostäder eller hotell och förflytta nuvarande hyresgäster till centrum för att fylla tomma centrumlokaler. Foto: privat. 

Hitachi skapar 2000 nya arbetstillfällen i Ludvika

Hitacthi har redan rekryterat 700 personer i år och hoppas på att kunna rekrytera ytterligare 1300 personer till nästa år uppger tidningen.  Bland Företagarnas medlemmar finns flera av kommunens fastighetsägare som i nuläget står med tomma lokaler i centrum.

- Det här förslaget skulle gynna dem vilket verkligen blir en win-win situation, säger styrelseledamoten Ewa Andersson

Där emot var det en enig styrelse som var emot Ludvika kommuns förslag om att bygga parkeringshus på Folkets hus nuvarande parkering:

- Det finns ett värde i att ha kvar den, menar Henrik. 

Fler nyheter från Företagarna