podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Borlänge bjöd kommunen på näringsrik tårta: "Småföretagen skapar jobb"

Publicerad 12 okt 2023
Det blev succé när Företagarna i Borlänge bjöd kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande på bakelse under en träff med fokus på småföretagarnas betydelse i kommunen.

I Borlänge kommun var årsintäkterna från kommunalskatten 2,5 miljarder kronor år 2021.
23 procent av skatteintäkterna till kommunen kommer från småföretagen och deras anställda
vilket motsvarar 576 miljoner kronor. Det är en ökning jämfört med två år innan (senaste mätningen) då skatteintäkterna från småföretag var 534 miljoner kronor, visar Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2023. 

- Idag har vi berättat för Borlänge kommun att 8 834 av jobben som finns i kommunen finns i de små företagen. Vilket innebär att 27 procent av alla jobb som skapas här i Borlänge är tack vare småföretagen, säger Anders Dahlberg, ordförande i Företagarna Borlänge.

27 procent av alla som skapas i Borlänge är tack vare småföretagare

På plats inne på Dalarna Science Park var Anders tillsammans med styrelselekollegorna Anette Isberg, Dick Gottberg och Anders Slott som träffades upp med Erik Nises som är både kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Borlänge kommun. 

- Det var ett väldigt trevligt möte som pågick i nästan två timmar istället för den planerade timmen, berättar Anders. 

Syftet med träffen var bland annat att presentera den lokala Företagarföreningen och berätta om deras arbete lokalt samt berätta om den nya rapporten som visar på hur värdefulla småföretagen faktiskt är för kommunen.  Erik Nises lyssnade och berättade även om sig själv och sin resa fram till sin nuvarande roll.

- Inramningen på mötet, förutom att visa hur viktiga småföretagarna är för kommunen, var att förstå hur man jobbar i kommunen och hur vi i Företagarna kan hjälpa till på bästa sätt för att stötta uppi arbetet kring ett bra klimat för företagare i Borlänge.

Småföretagen är välfärdsskapare

Givetvis bjöds det på den omtalade välfärdstårtan som är en del av Företagarnas kampanj.

- Vi diskuterade även hur det går med etableringen av NorthVolt och vad som händer med att skapa förutsättningar i kommunen för den stora satsningen, berättar Anders Dahlberg avslutningvis. 

Läs hela rapporten här!

Fler nyheter från Företagarna