För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Avesta: "Finns områden för förbättring i kommunen"

Publicerad 2 nov 2023
Avesta kommun har sjunkit som en sten i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet. Avesta ligger nu på plats 219 av 290.
Hans Holmlund, ordförande i Företagarna Avesta, konstaterar att det finns förbättringsområden i kommunen.

I Avesta skommun var årsintäkterna från kommunalskatten 1,1 miljarder kronor år 2021.
26 procent av skatteintäkterna till kommunen kommer från småföretagen och deras anställda
vilket motsvarar 272 miljoner kronor. Det är en ökning jämfört med två år innan (senaste mätningen) då skatteintäkterna från småföretag var 259  miljoner kronor, visar Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2023. 

- 3642 av jobben som finns i kommunen finns i de små företagen. Vilket innebär att 24 procent av alla jobb som skapas här i Avesta är tack vare småföretagen, säger Hans Holmlund, ordförande i Företagarna Avesta. 

24 procent av alla jobb som skapas i Avesta är tack vare småföretagare

Nyligen rankade Svenskt Näringsliv det lokala företagsklimatet i 290 av Sveriges kommuner, där hamnade Avesta på dystra plats 219. Men enligt Hans så finns det en god vilja till förbättring inom kommunen:

- Jag bara repeterar det jag sagt tidigare, att det sker mycket bra saker i Avesta kommun. Men det är områden där det finns utrymmen för förbättring, helt klart, säger Holmdlund till Avesta Tidning

Enligt Hans så är det viktigt att inte lägga allt för mycket tyngd på resultatet men att man bör respektera den, då det är en indikator på att något behöver göras:

- Någonting är det som inte är okej och man behöver naturligtvis gå till botten med det och ta reda på varför det är så här, säger han till tidningen och fortsätter:

- Kommunalråd Blerta Krenszi (S) och dem på kommunen gör sitt yttersta, de vill verkligen förbättra oss, all heder till dem. Det är viktigt. 

Avesta kommun behöver skrida till verket 

Framöver hoppas Företagarna Avesta på att man nu börjar skrida till verket och ta fram en plan eller strategi för hur man kan jobba för att bättra på det lokala företagsklimatet. Hans menar att det finns andra kommuner i närområdet som gjort en resa där man klättrat från botten till toppen. 

- Gör om och gör rätt. Är man med så kommer det att bli bra. Men det sker inte av sig själv, säger Hans Holmlund avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna