podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Glassig entreprenör korades till Årets Företagare i Rättvik

Publicerad 30 maj 2023
Årets Företagare i Rättvik har nu korats!
Det var under ett kvällsmingel på Bistro Apan som Årets Företagare i Rättvik 2022 korades. Årets vinnare blev glassentreprenören Henryk Nouvel som är grundare av Rättviks Glass. I motiveringen stod bland annat att han ”tagit glassmakandet och sitt företagande till en helt ny nivå.”
 
- Jag har nog inte tagit in det än. Jag är förstås jätteglad, men det första jag tänkte var "jag?", "Varför jag"? Men det är kul jätteroligt att andra tycker att jag och vi gör ett bra jobb, säger Henryk.
 
Vinnarmotivering:
Det var en hel del som skakade på huvudet när Årets företagare började experimentera och berätta om sin affärsidé. Inte kunde väl det bära sig, här i Rättvik. Men skam den som ger sig. Efter flera år med röda siffror, extrajobb vid sidan om har belackarna fått annat att klaga på. För årets pristagare tar nu plats högt upp på topplistor i sin bransch för nettomarginal och tillväxt, och idag är det nog få här i Siljansbygden som kan tänka sig en sommar utan företagets produkter. Nu finns de heller inte bara här – även om de fortfarande är exklusiva och håller hög kvalitet. Inspirationen hämtade han från Italien och Sverige – här skulle bli något mitt emellan, men någon mellanmjölk blev det inte. I stället skapade han en egen stil och ett varumärke som sprider hemortens namn allt längre bort från Siljans strand. Nu hoppas vi att framgångssagan fortsätter och att Rättvik snart får sin nya fabrik. För även om det började i väldigt liten skala med en kiosk som var öppen ett par sommarmånader har Rättviks Glass och Henryk Nouvel nu tagit glassmakandet och sitt företagande till en helt ny nivå.

Grundades 2002 - säljs över hela landet

Sedan starten 2002 har Rättviks Glass vuxit rejält. Idag levererar de glass till uppemot 170 återförsäljare som sedan ser till att glassugna över hela landet kan hugga in på någon av deras många olika smaker. Dessutom har de ett antal egna glasskiosker, inte bara på hemmaplan i Rättvik, utan även på platser som Borlänge, Bollnäs och Stockholm. Och deras glass går hem.
 
- Vanilj, choklad, saltlakrits, melon och ägglikör är våra storsäljare. Resten av smakerna ligger väldigt jämnt, men de här fem sticker ut lite extra. Jag själv gillar vår Kaffe Latte-glass och en ny favorit är Pina Colada, som kommer i sommar. Det är en ananas- och kokosglas med en brytning av rom, precis som en sommardrink, säger Henryk.
 
 
Även om Rättvik Glass expanderar och levererar till hela Sverige så kommer produktionen alltid att finnas kvar i Rättvik.
 
- Vi har inga planer på att flytta. Det heter Rättviksglass, då ska det ligga i Rättvik. Vi startade här och det är här jag vill att vi ska finnas kvar. Målet är att försöka öka tillverkningen och kapaciteten, men behålla den goda kvaliteten vi jobbat med i 21 år. Vi ska ha glass av hög kvalitet till ett vettigt pris som alla har råd med, det har vi som ett kärnvärde, avslutar Henryk.
 
Under kvällen delades det även ut pris till Årets nyföretagare som gick till Åsa Hansson och Lars Bergsten som driver Diversearbetaren samt Årets designer som blev Kerstin Landström.
 

Om Årets Företagare

Utmärkelsen Årets Företagare har gamla anor. Redan för över 80 år sedan delades föregångare till dagens utmärkelse ut. Från mitten av 1980-talet har Årets Företagare korats lokalt och sedan 2007 väljs även en vinnare för hela landet.  

Årets Företagare delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare. Alla branscher kan premieras samt företagande inom olika tjänstesektorer.

 
Fler nyheter från Företagarna