podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ny satsning ska ge skolelever insikt om fler yrkesval

Publicerad 16 jan 2023
I det nya projektet "Unga Ögon" får åttondeklassare lära känna de lokala företagen.
Arbetsgruppen för Unga ögon: Jörgen Hjelm ordförande Barkenföretagen, Helena Reichbauer SYV, Josephine Molin rektor Kyrkskolan, Lena Karlsson bitr rektor Bergaskolan, Roger Sjöberg näringslivschef, samt eleverna Emma Nordqvist, Kajsa Remes, Salma Danielsson och Marcus Ståhl. Foto: Smedjebackens kommun.

Det är Smedjebackens kommun som nu startat ett nytt projektet i syfte att visa Smedjebackens ungdomar det stora utbudet av företag och yrkeskategorier som finns inom kommunen. Projektet kallas för "Unga Ögon" och riktar sig mot Smedjebackens åttondeklassare.

Företagaren och Barkenföretagarens ordförande Jörgen Hjelm är glad att projektet drar igång:

- Vi körde detta i början av 2000-talet också och det var jättelyckat. Vi uppmanar alla företagare att ta chansen att delta, säger Jörgen.

Skolelever lär känna de lokala företagen

I projektet kommer eleverna under våren hälsa på hos ett lokalt företag för att bekanta sig med verksamheten och dess olika yrken. Därefter kommer man göra en företagspresentation som slutligen ställs ut på Hus, Hem och Trädgårdsmässan i Barken Arena den 1–2 april.

- Det finns en fantastisk bredd av företag i vår kommun. I projektet Unga ögon vill vi visa våra ungdomar att det finns alla möjligheter att verka inom de flesta yrkeskategorier här på hemmaplan. Dessutom så är det en gyllene möjlighet för företagen att få en första kontakt till en framtida potentiell anställd, säger näringslivschef Roger Sjöberg.

Under vecka 11 kommer eleverna åka ut och hälsa på hos företagen. Just nu pågår ett arbete med att samla in intresserade företag som kan tänka sig ta emot elever och visa upp sin verksamhet under några timmar.

- Alla företagare som vill ställa upp är välkomna att höra av sig, tillägger Roger Sjöberg.

Säkrar företagens framtida kompetens

Forskning visar att elever i den här åldern ska uppmanas att prata om vilka yrken man kan, så kan man kanske 50. Detta betyder att när man söker vidare så är det inom dessa yrken man väljer.

— Kan man 50 yrken, så missar man 8 600, berättar studie- och yrkesvägledaren Helena Reichbauer för Buisness News Dalarna. 

Är du intresserad av att vara en del av projektet? Läs mer här! 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna