podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas regionchef: "Vi måste få veta när elprisstödet betalas ut"

Publicerad 11 jan 2023
Svenska Kraftnät presenterade den 4 januari ett uppdaterat förslag om elprisstöd till företag, kommuner och föreningar.

De höga elpriserna slår hårt mot företag, något som Företagarna krisiterat länge. Den 4 januari presenterade Svenska Kraftnät ett uppdaterat förslag om att elstöd ska betalas till näringsidkare och juridiska personer, men med tak som bestäms av EU:s statsstödsregler och som ej får överstiga 2 miljoner euro.

Det här innebär att företagare i Dalarna kan få upp till 22 miljoner kronor i ersättning för höga elpriser men när elstödet betalas ut är fortfarande oklart, något som Företagarnas regionchef Eva Cooper kritiserar i en intervju med P4 Dalarna:

Det allra viktigaste för företagen hade varit att få en tidsplan, så tyvärr får de fortsätta sväva i ovisshet.

Klara besked - lättare att förhålla sig till banken

Många företagare befinner sig just nu i en ekonomisk kris och tilldelas de ett exakt datum för när pengarna ska betalas ut så ökar chansen att kunna ta kortsiktiga krediter på banken.

- Kommer stödet exempelvis att betalas ut i maj så blir det lättare att förhålla sig till banken, nu är det bara ett stort vakuum, förklarar hon.

Var tredje kan komma att behöva varsla

Eva flaggar också för att företagen kommer behöva varsla och att konkurrserna kommer att öka.

- Det är många, så mycket som var tredje företag säger att man förmodligen kommer behöva varsla personal. Det här är en situation som är kritisk, säger Eva Cooper avslutningsvis. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna