podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Avesta: "Förhandlingsläge när hyrorna höjs"

Publicerad 6 okt 2022
Dämpad köpkraft hos konsumenterna är en biverkning av inflationen men när hyreshöjningarna ökar vid nyårsskiftet finns det utrymme till förhandling som i sin tur kan gynna cityhandeln.
Mathias Blomqvist, Företagarna Avesta. Foto: Faksimil SVT

Inflationen slår hårt mot Dalarnas företagare och till nyårsskiftet varnar Svensk Handel för att hyrorna kan komma att höjas kraftigt vilket kan komma att påverka handeln starkt. Men Mathias Blomqvist, ordförande i Företagarna Avesta, säger att det faktiskt bör ses som ett utgångsläge till förhandling med hyresvärden.

I en intervju med SVT Nyheter Dalarna förklarar Mathias att det är en balansgång. Det är aldrig positivt när verksamheter tvingas lämna sina lokaler men tomma lokaler ger möjligheten att förhandla om hyran.

- I Avesta city kan vi inte ha marknadshyror, säger han till SVT.

Tillgång och efterfrågan styr 

Tillgång och efterfrågan är vad som styr hur marknaden kommer att te sig säger Blomqvist och tillägger att alla hyresvärdar givetvis vill fylla sina lokaler framför att de ska stå tomma. 

- Kommer de att höjas eller tvingas stå kvar där de är i dag? 

Fördel för cityhandel när hyrorna höjs

När lokalerna i centrum fylls med företag så ökar även attraktionen till citykärnan, vilket på så vis lockar fler konsumenter. Men det är en vågskål säger Mathias:

- Det kan vara fördelaktigt både för hyresvärden och kunden att sätta sig och hitta en lösning tillsammans tills vi tagit oss igenom den här krisen. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna