För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Coopers chockuppmaning till företagen: "Räkna inte med elstöd"

Publicerad 19 okt 2022
Småföretagare har det kämpigt i den ekonomiska nedgången som just nu råder. Antalet konkurser i Dalarna ökade med 11 procent i september i jämförelse med förra året. Eva Cooper vill därför se ett snabbt agerande från politiken.
Eva Cooper uppmanar politiken att agera skyndsamt.

 Många av de små privata handlarna i länet har det knapert, inte minst efter pandemin som många ännu inte återhämtat sig från. Enligt Företagarnas regionchef Eva Cooper är det de höga elpriserna i kombination med att räntorna på lånen höjs som gör det svårt att driva en lönsam verksamhet just nu:

- Allt påverkar väldigt mycket Det har också varit en tuff period här innan med flera års pandemi och restriktioner som påverkat många företag men det är en hel del som beskriver det som att gå från askan in i elden. Och om man hade några buffertar inarbetade i företaget innan så åts ju dem upp under pandemin så det är alarmerande, säger hon i en intervju med P4 Dalarna

Utan företag inga jobb, inga jobb ingen välfärd 

Att rädda företagen och rädda jobben bör vara högst på politikernas prioriteringslista menar Cooper som höjer ett varningens finger och är snabb på att poängtera:

- Alla personer som har ansvar på något sätt för situationen måste förstå att om företagen faller i i ännu ökad utsträckning än vad de gör i dag så kommer otroligt många jobba att försvinna, säger hon och tillägger:

- Det är en helt lavinartad ökning av kostnader, det går inte att ha buffertar för dessa kostnader. 

Finns det inga jobb att gå till så påverkas även hushållen i Dalarna men även flera nivåer i samhället påverkas när skatterna uteblir, bland annat skolan och vården:

- Det här bör vara hela samhällets prio nummer ett och just småföretagen har de senaste trettio åren stått för fyra av fem jobb i Dalarna och resten av Sverige.

Ta bort skatten på elen, sänk momsen och arbetsgivaravgiften

För att förhindra fler konkurser är det viktigt att slopa skatterna på elen och sänka momsen men också att sänka arbetsgivaravgiften som kan vara en del av lösningen. 

- Det är dyrt att anställa personal! Lösningen som kan göra att företagen kan ta sig igenom den här stormen kan likaväl vara sänkningar av arbetsgivaravgiften som förändringar i energisystemet. Så tänk utanför elboxen, säger Eva Cooper. 

Avslutningsvis uppmanar Eva Cooper företagare att de inte ska förvänta sig något elstöd i det närmaste - eller kanske inte alls och därför är det extra viktigt att ställa om.

- Min uppmaning till företagare är att man inte räkna med att det kommer elstöd i det närmaste. Och skulle det mot förmodan komma så skulle det komma allt för sent. Man måste utgå från de tyvärr riktigt tuffa förutsättningar man har nu och det är utifrån dem man måste försöka överleva genom. Därför 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna