För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Efter trista resultatet: Ludvika kommun stärker upp expertis från Företagarna

Publicerad 11 okt 2022
Ludvika hamnar på botten i årets rankning av företagsklimatet. Det vill näringslivschefen Erik Odens ändra på - hjälp får han av Företagarna i Ludvika.
Alexandra Magnusson, Henrik Hammargren, ordförande Företagarna Ludvika, Erik Odens och Maria Skoglund. Foto: Unika Ludvika

Varje år rankar Svenskt Näringsliv 290 av Sveriges kommuner i en stor mätning av företagsklimatet. I år sjönk Ludvika från plats 237  till bottenplaceringen 272. Det tråkiga reslutatet vill näringslivschefen Erik Odens och kommundirektör Maria Skoglund ändra på. 

Nyligen arrangerade Företagarna Ludvika en företagsfrukost tillsammans med Unika Ludvika och då fick Odens och Skoglund berätta om kommunens näringslivsstrategi och mål framföver. I Samverkan med Företagarna Ludvika antog man under hösten en ny strategi för att främja det lokala företagsklimatet. 

– Målet är att vi ska klättra i rankingen, samt öka invånarantalet och antalet arbetstillfällen i kommunen, säger Erik Odens, uppger lokalti.se. 

På plats var frukostens arrangörer Henrik Hammargren, Företagarnas ordförande, tillsammans med Veronica Lindgren, centrumutvecklare Unika Ludvika, 

– Företagarna önskar en större förståelse för att de exempelvis inte kan vänta på långa ledtider, säger Veronica till tidningen.

262 miljoner av Ludvika kommuns skatteintäkter kommer från småföretagen

I dag finns det 3 436 jobb i de små företagen i Ludvika kommun. 94 procent av företagen i kommunens näringsliv är små företag med färre än 50 anställda. De allra flesta företag, 9 av 10 företag, har färre än tio anställda och företagen tillsammans med alla anställda bidrar med 262 miljoner kronor till kommunens skatteintäkter. 

 

- Nästan alla företag vill växa och många vill anställa fler personer. Jobben som skapas i de privata företagen genererar inte bara inkomster till de anställda utan också till allmänheten. Vår förhoppning är att vi ska kunna hålla en öppen dialog om det lokala näringslivsklimatet och hur villkoren för företagare i kommunen kan förbättras. Mår de mindre företagen bra mår hela Ludvika kommun bra, säger regionchef Eva Cooper.

Fler nyheter från Företagarna