podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Cooper efter positiva Dalabeskedet: "Trendbrott gällande nyföretagande och lågkonjunktur"

Publicerad 29 nov 2022
Dalarna ligger i toppen när det gäller nystartade företag i hela landet.

Färsk statistik visar att allt färre startade företag i Dalarna under oktober månad sett till förra året. Länet fick en bottenplacering och backade med hela 32,5 procent - men sett till hela året så lägger sig Dalarna i topp.

Dalarna toppar Sverigelista när det kommer till nystartade företag

Dalarnas län lägger placerar sig på en tredje plats sett till flest nyregistrerade företag i Sverige. En bra siffra tycker Företagarnas regionchef Eva Cooper som även ser ett nytt trendbrott när det kommer till nyföretagande och inflation.  Eva menar att nyföretagande rent generellt brukar öka under lågkonjukturer då allt fler väljer att starta företag när anställningar blir en bristvara. Men den här inflationen sticker ut rent historiskt:

- I år har det sett lite annorlunda ut runt om i landet, nyföretagandet minskar trots att det blir ett allt tuffare ekonomiskt läge. Det gör också att många är osäkra på framtiden, säger Eva till Business News Dalarna.

Pandemin och inflation påverkar

Enligt Cooper så har även pandemin spelat in en roll var gäller nyföretagande. Inte minst då många personer under en längre tid hunnit fundera på samt starta upp företag, ofta baserat på idéer som vuxit fram eller funnits. 

- Många blev permitterade eller varslade till följd av covid-19 pandemin. Med mindre fokus på karriären i anställning ser många möjligheten, och tar tillfället i akt, att starta de företag de länge gått och tänk på, säger Eva Cooper till tidningen avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna