podcast news play företagaren I media förmån faq

Länsstyrelsen i Dalarna efter kritiken: "Ska ha möte med Företagarna och Svenskt Näringsliv"

Beslut tar för lång tid. Det tycker flera av regionens företagare när det kommer till samarbetet med Länsstyrelsen i Dalarna.
Publicerad 11 mar 2022
Foto: Shutterstock

Sedan en tid tillbaka har flera Dalaföretag riktat skarp kritik mot Länsstyrelsen, inte minst när det kommer till skidanläggningar som planerar för att bygga ut, uppger Siljan News

En av de drabbade är populära Idre Fjäll som nyligen hindrades från att bygga en ny väg på sin mark. Länsstyrelsen ska då ha hävdat att det fanns sex fäbodar inom åtta kilometers radie. Det trots att Idre Fjäll bekostat en omfattande mark- och miljöundersökning som länsstyrelsen då underkände.

- Vi löser det genom att bygga en väg i den blivande nedfarten, berättar Idre Fjälls vd Andreas Starenfelt till tidningen.

Dessutom har även en annan skidanläggning, nämligen Idre Himmelfjäll snart fått vänta i närmare två år för att få ett beslut gällande detaljplanerna för försäljning av tomter. 

- Vi hoppas på ett snabbt och positivt besked, säger Torbjörn Wallin som är Himmelfjälls vd.

Företagarnas regionchef Eva Cooper har tagit ett initiativ att boka ett uppfölningsmöte med Länsstyrelsen tillsammans med Svenskt Näringslivs regionchef Henrik Navjord. Mötet kommer att äga rum den 25 mars.

- Vi har redan haft ett första möte med Företagarna och Svenskt näringsliv och ska nu ha ett nytt möte med dem, samt med företagare och kommuner, säger Björn Forsberg som är länsråd på Länsstyrelsen och fortsätter:

- Det är viktigt att vi i dialog får ett förtydligande av vad de uppfattar som inte fungerar och vad som är problemet.

Tanken bakom det kommande dialogmötet är att framföra kritiken från länets missnöjda näringsliv och med mål att hitta ett mer framgångsrikt förhållningssätt att jobba på. Detta ska i sin tur förhoppningvis stärka samarbetet mellan parterna. Ett möte som kommer vara av stort värde, menar Björn Forsberg.

— Nu får vi i dialog lyssna av vad det är som företagare upplever som problem. Är det själva dialogen och bemötandet så ska vi givetvis ta till oss av det. Handlar det om de beslut vi fattar så ska de följa lagstiftning och praxis, säger han avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.