podcast news play företagaren I media förmån faq

Eva Coopers uppmaning: "Glöm inte småföretagen"

Under fredagen kom det glädjande beskedet om att Northvolt kommer till Borlänge kommun. Men Eva Cooper vill påminna kommunen om att inte glömma småföretagen i jakten på nyetableringar.
Publicerad 2 mar 2022

Eva Cooper var en av många som  inte trodde att batterifabriken skulle ta över skogs- och pappersbrukskoncernen Stora Ensos produktionsanläggning efter beskedet om att Northvolt skulle bygga en anläggning i Göteborg. 

- Det här är positivt för hela Dalarna. Gävleborg kanske till och med kan få sig lite av den härliga sleven också. Större företag, som en batterifabrik, gasar på den lokala infrastrukturen och påverkar många mindre företag. Det eftersom att större verksamheter lockar fler människor till kommunen, vilket ökar efterfrågan på till exempel frisörer, personliga tränare och restauranger, säger Företagarnas regionchef Cooper till Borlänge Tidning.

Positiv effekt i flera led

Eva Cooper berättar att varje jobb inom industrin ger i snitt närmare två nya tjänster inom andra branscher. Dessutom gynnas även flera underleverantörer av den här typen av etableringar.

- Den här effekten är väldigt positiv för våra medlemmar, som primärt är småföretag. Det är superbra att Northvolt kommer hit och något som ska firas och uppmärksammas. Känslan av att någon tycker att det här är en bra plats att storsatsa på är värdefull och man blir ganska stolt över att leva och verka på ett sånt ställe, säger Cooper.

91 procent av företagen i Borlänge kommun drivs av småföretagare 

Regionchefen säger till Borlänge Tidning att hon inte vill att kommunen ska glömma småföretagarnas stora betydelse i Dalarna:

- 91 procent av företagen i länet drivs av småföretagare med färre än tio anställda och endast 0,4 procent av bolagen har fler än 50 anställda, säger hon och fortsätter:

- För att alla företag ska ha samma möjligheter att växa, fortsätta skapa jobb och bidra till vår gemensamma välfärd behöver det finnas en småföretagarpolitik. Det behöver "sitta i väggarna" i alla kommunhus i länet.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.