podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Även företagare behöver semester - här är experternas råd till landets beslutfattare

Publicerad 30 jun 2022
Inte ens var femte företagare kan ta en sammanhängande semester på fyra veckor under året, oavsett tidpunkt, skriver Företagarnas experter i en debattartikel på Dalademokraten.

Att jobba på sommaren när många svenskar går på semester, är verkligheten för många av landets småföretagare. Endast sex procent av företagarna kan vara helt lediga, eller nästan helt lediga, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper tillsammans med kollegan Martin Daniels, statistiker i en debattartikel på Dalademokraten

När anställda går på semester fortsätter företagaren att jobba

Semesterlagen ger förvisso anställda rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under juni till augusti, men när många svenskar går på semester, fortsätter landets småföretagare att jobba. Var tionde sysselsatt i Sverige är företagare.

Enligt rykande färsk statistik från Företagarna så kan knappt hälften av Sveriges småföretagare ta ut semester utan att jobba. Grundtanken med semester är att få tid att koppla av, samla kraft och energi för att kunna fortsätta prestera på en hög nivå över tid. Att Sveriges småföretagare inte tar ut semester kan vara gynnsamt för att hålla i gång svensk ekonomi på kort sikt - inte minst när kris följer på ny kris. Därför presenterar Cooper och Daniels nu tre förslag på åtgärder som kan bidra till att sveriges välfärdsskapare kan ta semester och slappna av under den. 

Tre förslag på åtgärder:

- Minska ner tidsätande administration och regelkrångel för företag.

- Skapa moderna och flexibla lösningar för företag med anställda, så att det blir lätt att bemanna rätt.

- Bygg en smart näringslivspolitik med grund i konkurrenskraftiga skatter i världsklass.

Fler nyheter från Företagarna