För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Coopers härliga hyllning till Dalaföretagarna: “De är nyckeln till vår välfärd”

Publicerad 7 jan 2022
I det sista avsnittet av Youtubesuccén Marklund & Hafvsdalen gästar vår regionchef Eva Cooper programmet där hon intervjuas av de omåttligt populära programvärdarna Tommy Hafvsdalen och Pelle Marklund.
Eva Cooper pratar om företagande i säsongsavslutningen av Marklund & Hafvsdalen.

Genom åren har Företagarnas regionchef i Mellansverige Eva Cooper mött många duktiga och drivna entreprenörer. Hon följer noggrant utvecklingen och företagarnas mående runt om i regionerna, berättar hon för Tommy Hafvsdalen och Pelle Marklund i programmet Marklund & Hafvsdalen:

- Företagare är otroligt duktiga! Just det här glädjespridandet och den omåttliga energin som många har gör det så otroligt givande och roligt att jobba nära alla dessa entreprenörer som verkar inom många olika branscher. 

Hon passar på att slå ett slag för Företagarnas egna superstars - de förtroendevalda som engagerar sig i landets lokalföreningar och för det jobb de lägger ned på sin fritid för att främja det lokala företagsklimatet.

- Det här är företagare som ideellt lägger ned jättemycket tid och engagemang för att entreprenörer i de olika länen ska kunna bli mer framgångsrika i sitt företagande.

- Så det blir som ett engagemang i kubik, och det är underbart, säger Cooper och ler stort. 

"Ingen välfärd utan företagare"

Utöver den glädje som många entreprenörer sprider så finns det ytterligare en viktig anledning till att Eva brinner för att jobba med just företagare och företagsfrågor:

- Jag vill att mina barn ska ha en framtid som är bra. De ska ha en bra skola och jag vill att det ska gå att leva och ha ett bra liv i den här delen av Sverige. Och för att vi ska kunna ha ett bra samhälle och en bra framtid så måste vi ha företagare för att kunna skapa välfärd och jobb. Det är liksom nyckeln till att vi överhuvudtaget ska kunna bo här och det driver mig. 


Pelle Marklund, Tommy Hafvsdalen, Eva Cooper och Johan Eriksson. Foto: Faksimil Youtube.

2021 har nått sitt slut. Ännu ett år som har kantats av pandemin och som påverkat flera företagare runtom i landet. Utifrån Företagarnas årliga rapport Småföretagsbarometern, som är Sveriges största konjunkturundersökning inriktad speciellt på småföretagskonjunkturen sedan 1985, så sammanfattar Eva Cooper året som varit:

- Det har aldrig varit sådan lågkonjunktur och kris på alla parametrar men ändå har det varit på en bättre nivå än vad man hade trott att det skulle vara.

Eva lyfter att återhämtningen har gått väldigt väl trots omständigheterna. Men hon flaggar också för att det finns en del utmaningar framöver, nämligen kompetensbristen.

- Företagare är sådana fantastiska problemlösare men vad som hämmar dem just nu är bristen på att hitta arbetskraft, säger hon och berättar om Dalarnas starkaste kort, nämligen besöksnäringen som riskerar att drabbas av detta:

- Nu när energin finns och möjligheterna att starta upp är goda så finns det inte någon personal att få tag på. Och det beror på att många nu har lämnat branschen. 

Snabb och tidseffektiv kompetensutveckling med Affärskompetens Effekt

Som företagare är det viktigt att ha rätt förutsättningar och tiden är dyrbar. Pandemin har stått många dyrt inte minst den personliga hälsan som också sätts på sin spets. Men här menar Eva att det finns det möjligheter och lösningar för den som önskar utveckla sin kompetensen och tidseffektivisera. Genom bland annat Affärskompetens populära projekt Effekt finns möjligheten att gå flera digitala kurser bara ett knapptryck bort. 

- Som företagare är det viktigt att man mår bra. Det kan vara svårt måste att få tid till den där promenaden och stressa ner för utöver sitt företagande tvingas många även agera kommunikatör, hr- och ekonomiansvarig, sådant som finns på de större företagen. Vi måste ha välmående företagare och det får vi genom att ge dem rätt förutsättningar, menar Eva.

Avslutngingsvis gör Eva Cooper ett medskick till alla fantastiska möjliggörare och välfärdsskapare som hon hoppas de kan ta med sig in i det nya året: 

- Försök att fortsätta med den höga energinivån och tänk på att har man klarat av den här extrema krisen vi nu varit med om så kommer man att klara av allting framöver! 

Bli medlem i Företagarna i dag - Tillsammans är vi starka!

Fler nyheter från Företagarna