För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Cooper: "Så har näringslivet i Dalarna påverkats av pandemin"

Publicerad 3 jan 2022
Personalbrist, dåligt bredband och smala vägar är några av de hinder som näringslivet i Dalarnas län nu står inför, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper i en intervju med SVT.

Ännu ett år i pandemins tecken har svept förbi Dalarna. Tuffast har det varit för restaurang- och eventbranschen samt handeln. Hårda restrikioner och ovisshet har lett till att många valt att sadla om och byta karriär vilket resulterat i personalbrist. 

– Räddningen framåt är att hitta människor som kan hantverket. Till exempel inom restaurang är det många i branschen som nu letar efter personal från andra delar av Europa, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper till SVT och fortsätter:

– Jag var själv på ett hotell i Tällberg för ett tag sedan och där väntande de på sin nya kock från Polen, vilket bara är ett av många exempel.

Kompetensbrist och dålig kommunikation

Ett annat hot mot ett fungerande näringsliv i länet, inte minst i de norra delarna av Dalarna, är den dåliga kommunikationen i form av täckning och bredband:

- Det finns väldigt många vita fläckar för mobiltäckningen och möjligheterna till bra och snabbt bredband, och det påverkar besöksnäringen. Det saknas helt enkelt bra täckning och det ställer till det för betalterminaler och Swish, förklarar Eva Cooper. 

Dessutom är även de smala vägarna i länet ett stort problem för Dalaföretagarna: 

- Det är en utmaning för småföretagare och lokala företag att få till transporter av nödvändigt material, säger Eva till SVTs reporter. 

Levande besöksnäring

Trots att det har varit den tuffaste konjukturnedgången sedan början av 80-talet så står besöksnäringen stadigt i Dalarna berättar Cooper. 

- Det glädjer mig för är det något vi behöver framåt nu så är det ju en stark besöksnäring i länet. 

Fler nyheter från Företagarna