podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Glädjande Borlängebeskedet: Northvolt tar över Stora Enso - 1000 nya jobb utlovas!

Batteritillverkaren Northvolt tar över skogs- och pappersbrukskoncernen Stora Ensos produktionsanläggning i Borlänge.
Publicerad 25 feb 2022
Peter Carlsson, medgrundare och vd på Northvolt. Foto: Aerial photograph

Nu är det klart att en ny stor etablering kommer att ske i industriområdet Kvarnsveden. Under fredagsmorgonen kom beskedet att Northvolt tar över Stora Enso efter att verksamheten tecknat en avsiktsförklaring. 

Northvolt, som är en europeisk leverantör av hållbara battericeller, kommer att utveckla den nuvarande anläggningen för tillverkning av batterier. Enligt Northvolt förväntas gigafabriken påbörja verksamhet i slutet av 2024 och den kommer att ha upp till 1 000 anställda.

Närmare 1000 nya jobb 2024

Medgrundaren och vd:n av Northvolt, Peter Carlsson, kommenterar i ett pressmeddelande:

- Sedan starten har Northvolt fokuserat på cirkulär produktion, men det här är första gången vi kommer att återanvända en redan befintlig industrifastighet. Tillgången till energi, industriellt vatten och regionens breda industrikompetens gör Kvarnsveden till en optimal plats för en gigafabrik. Vi ser med glädje fram emot att vara med och skapa detta nya kapitel i Borlänges historia som ett globalt industrinav, säger Peter Carlsson.

Företagarna Dalarnas regionchef Eva Cooper är mycket glad över att industrin, som är en stor del av Borlänges identitet, nu tas tillvara på och får leva vidare:

- Vattnet, skogen och järnet. Innovationskraft och framtidsanda. Det är både delar av kommunvapnet i Borlänge liksom kännetecknande för den industritunga orten, säger hon och fortsätter:

-  Stora företag skapar inte bara fler arbetstillfällen utan är dessutom omgivna av en lokal infrastruktur med mindre företag. Här finns underleverantörer, specialister på till exempel service och reservdelar. Industrins ekonomiska råd har tidigare beräknat att varje jobb inom gruv-, skogs- eller stålindustrin skapar närmare två jobb inom andra branscher, främst inom tjänstesektorn. Dit räknas till exempel restauranger, personliga tränare och frisörer. Beskedet är alltså mycket positivt för småföretag runt om i hela regionen.

Hållbarhet högst prioriterat 

Nuvarande ägaren av Stora Enso lyfter fram hållbarhet som högsta prioritet även i svåra situationer.

- Vi har sedan vårt beslut att stänga anläggningen fokuserat på att hitta en ny ägare som kan ta över Stora Ensos långa och hållbarhetsinriktade arv vid Kvarnsveden och i lokalsamhället, säger Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso i pressmeddelandet.

– Northvolt levererar, precis som Stora Enso, moderna och innovativa lösningar som bidrar till en klimatvänlig framtid. Genom överenskommelsen kommer Kvarnsveden att fortsätta bidra med tillväxt, både för Northvolt och Borlänge, säger Per Lyrvall. 

Statsminister om Kvarnsveden: "Styrkebesked"

Även Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterar nu satsningen på batterifabriken i Kvarnsveden.

– Det här är ett styrkebesked för Dalarna, säger hon i en kommentar till Borlänge Tidning.

Det slutgiltiga avtalet blir klart under de kommande månaderna.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna