För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Till Älvdalens kommun med anledning av ny VA-taxa

Publicerad 8 mar 2021
Under rådande pandemi har Älvdalens kommunfullmäktige antagit en ny taxa för vatten och avlopp - en ökning på som mycket som 700 procent för vissa lokala företagare. Nu utlyser Företagarna och lokala näringsidkare i kommunen ett akut krisläge med anledning av de nya taxorna.

Mitt under en av de värsta ekonomiska kriserna i modern tid har det kommit till Företagarnas kännedom att Älvdalens kommunfullmäktige 2020-12-14 antog en ny taxa för vatten och avlopp som lett till kraftigt höjda VA-avgifter för kommunens företag. Ett stort antal lokala näringsidkare har under de senaste veckorna hört av sig till Företagarna om fakturor från NODAVA där avgiften är upp till 700 procent högre jämfört med tidigare års fakturor. Situationen för dessa företagare är akut då en sådan avgiftshöjning ej kommer vara möjlig att hantera, utan otvivelaktigt kommer leda till att företagen riskerar konkurs.  

Revidera VA-taxan omgående

Företagarna vill därför med denna skrivelse göra en tydlig hemställan till Älvdalens kommun att skyndsamt revidera den VA-taxa som röstades igenom 2020-12-14 och som trädde i kraft endast två veckor senare 2021-01-01. Företagarna anser att den nya VA-taxan har implementerats med total avsaknad av konsekvensanalys av hur taxans förändringar påverkar Älvdalens lokala företag och utan någon information och dialog med det lokala näringslivet 

Till detta är det enligt Företagarna anmärkningsvärt med så kort tid från beslut till ikraftträdande, särskilt då tidsfristen för att överklaga ett beslut från kommunfullmäktige är tre veckor vilket i det här fallet var under jul- och nyårshelgerna.   

För Älvdalens företag är det en självklarhet att avgifter ska betalas för den mängd kubikmeter vatten som nyttjas under en fastslagen tidsperiod. Denna grundläggande princip tycks dock lysa med sin frånvaro i den nya taxan som fakturorna från NODAVA grundar sig på.     

Kan ge stora konsekvenser

Enligt Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster ska VA-avgifterna bestämmas så att kostnaderna fördelas på de avgiftsskyldiga enligt vad som är skäligt och rättvist. Taxan ska följa en självkostnadsprincip där avgifterna inte får överskrida det som behövs för att täcka de kostnader som är nödvändiga för att ordna och driva VA-anläggningen. Att Älvdalens kommun inför en ny VA-taxa som får konsekvensen att anslutna företag riskerar konkurs är enligt Företagarna varken förenligt med skälighet eller rättvisa. 

Det senaste årets covid-19-kris har lett till stora negativa ekonomiska konsekvenser för de näringsidkare i Älvdalen som drabbats av nationella och lokala restriktioner. Läget för många företag är hårt pressat och marginalerna är små, inte minst inom besöksnäringen. Runt om i landet inför andra kommuner lättnader för att stötta de lokala företagen i form av att sänka eller helt slopa avgifter och lätta på tillstånd. Med den nya VA-taxan är det enligt Företagarna svårt att inte dra slutsatsen att Älvdalens kommun har valt att göra tvärtom. 

Ordförande i lokalföreningen Företagarna Älvdalen, Malin Zetterman, riktar skarp kritik mot beslutet i en intervju med SVT Nyheter.

- Man känner stor frustration och ilska över att beslutet kommit och vi bara fått ett brev dagarna innan fakturorna säger Zetterman och fortsätter:

- Höjningarna är jättestora, ett företag i Särna har fått en ökning på 700 procent på sin VA-avgift. 

Kommunen måste ta skrivningen på allvar

På kommunens hemsida står det att kommunen ”arbetar aktivt för att skapa ett gott företagsklimat och förutsättningar för expansion och utveckling av befintliga, samt nya, företag i Älvdalens kommun”. Vi hoppas att kommunen tar denna skrivning på stort allvar och skyndsamt ser över och reviderar den bristfälliga och för många företag skadliga VA-taxa som gäller från årsskiftet. 

Stefan Nordin, Idre Nord AB, Ordförande Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön 

Malin Zetterman, Hotell Älvdalen AB, Ordförande Företagarna Älvdalen 

Eva Cooper, Regionchef Företagarna Dalarna 

Pontus Lindström, Expert lokalt företagsklimat och brott mot företag, Företagarna 

Lena Håkansson, Särna Camping  

Louise Söderqvist, Idreskoter & Motor AB  

Anders Doverskog, Lövåsgårdens Fjällhotell AB 

Mikael Dahlström, ICA Supermarket Idrebua 

Bengt-Arne Halvarsson, Jones Elservice AB 

Annika Andersson, Knappgården 

Calle Alvring, Byvägen 30 mat & logi AB 

Mats Nyström, Grövelfjäll 

Dan Spånberg, Brötas AB 

Margareta Häggberg, Näsets camping, Häggbergs åkeri och Godstransport AB 

Kjell Emretsson, Miljöservice i Idre AB 

Göran Tillman, Idre Industrihus AB 

Såg & Kedjeservice 
 
Älvdalsbygg 
 
Villys gräv 
 
Älvdalslax 
 
Carstyle i Älvdalen 
 
Gustafssons Däck 
 
Evertsbergs sportklubb 
 
Olsson Chark 
 
Knuts Bygg Fastigheter 
 
Byggvaruhuset I Älvdalen 
 
Älvdalens Camping 
 
ICA Supermarket Olssons 
 
Älvdalsfönster 
 
Servicemakar´n 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna