För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: "Lägg ner regionmästerskapet i kvittosamling"

Publicerad 7 maj 2021
Tillsammans sparar företagare i Dalarna kilometervis med fysiska kvitton i pärmar varje år. Kvitton på papper av låg kvalitet som efter bara några månader ofta är oläsbara. Varför? Undrar Eva Cooper och Helena Fond, Företagarna i en insändare till Dalabygden.

Ta bort det administrativa tjafset och låt de fysiska kvitton som så länge hemsökt företagarna fördrivas den historiebok där de hör hemma, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper och Helena Fond, expert på regelförenkling, i en insändare till Dalabygden.se.

För att bokföringslagstiftningen fastnat i sent 90-tal och därmed inte hängt med i de möjligheter som digitaliseringen fört med sig. Enligt bokföringslagen måste alla företagare därför spara alla fysiska kvitton i sju år efter det kalenderår då verksamhetens räkenskapsår avslutades. Även om informationen i ett fysiskt kvitto sparas digitalt måste originalkvittot fortfarande sparas under tre års tid.

Kostar företagare 3,9 miljarder per år

Totalt kostar pappersexercisen Sveriges företagare 3,9 miljarder kronor per år. Om den summan översätts till arbetskraftskostnad motsvarar det 135 nya heltidstjänster bara i Dalarna. De administrativa processer och arkiveringsuppgifter som lagstiftningsbyråkratin kräver kostar pengar både att utföra och att upprätthålla.

För att Dalarnas företag ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga nationellt och globalt så behöver den svenska lagstiftningen anpassas till dagens digitala verklighet.

Fler nyheter från Företagarna