podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Unga Borlängeentreprenören Faisa: "Fixat miljonkontrakt"

Publicerad 9 jun 2021
Energi är nyckeln till utveckling säger Faisa Abdi, 31, som förser Somalia med gatubelysning. Nu uppmärksammas hon för sin drivkraft i Företagarnas årliga lista med 103 unga idéer.

Hjälp med gatubelysning i Somalia innebar ett miljonkontrakt för Borlängeföretaget QC reneawble energy. Och fler uppdrag kan vara på gång, skriver DT.se.

Faisa Abdi är örebroaren som blev dalkulla och energiingenjör för att knuffa världen i en mer hållbar riktning. Hon har själv rötterna i Somalia och i Etiopien dit familjen först flydde. Sedan ett år tillbaka driver Faisa Abdi sitt bolag med satsningar inom solenergi och energieffektivisering i Sverige och Östafrika, tillsammans med medgrundarna Muse Farah och Mohamed Elmi.

- Östafrika har mest soltimmar i världen. Endast 18 procent av befolkningen i Somalia har tillgång till el och den produceras av diesel så el är dyrt, säger Faisa Abdi, QC Renewable Energys vd och grundare, och berättar att företaget både ökar tillgången och sänker elpriset, säger hon i en intervju med tidningen.

Hyllas i årlig lista

Faisa Abdi uppmärksammades nyligen i en het lista där Företagarna och Almi Invest rankade Sveriges 103 bästa unga idéer:

- Det är en bekräftelse på att allt jobb och all huvudvärk varit värt det, säger hon.

Stort intresse 

Hon avslöjar även hur idén uppstod:

- Företaget föddes i mötet mellan studenter, förklarar Faisa och fortsätter:

- Det finns ett jättestort intresse. Jag har kontakt med fem liknande kunder i Somalia och hoppas även komma in i andra länder, förklarar Faisa som vill jobba där hon behövs.

Läs mer om Faisas företagsresa här!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna