podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Cooper: "Så startar vi om småföretagen i Dalarna efter pandemin"

Under onsdagen presenterade Företagarna Dalarna och Svenskt Näringsliv fyra högprioriterade frågor som kan hjälpa länets småföretag att snabbt komma på fötter igen.
Publicerad 1 jul 2021
Eva Cooper berättar om de fyra punkterna som kan vara avgörande för småföretagens återstart efter pandemin.

Småföretagen i Dalarna har haft ett tufft år enligt Företagarnas Småföretagsbarometer. Rapporten visar att småföretagen i länet har haft sitt lägsta nettotal när det kommer till konjunkturen till småföretagsbarometerns historia, uppger P4 Dalarna. 

- Men det har varit en mindre dramatisk utveckling än vad företagen förväntade sig i fjol när vi publicerade motsvarande undersökning, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper i intervjun och tillägger:

- Det har varit illa och tufft men inte blivit en så hemsk katastrof som vi befarat.

Stor optimism

Eva uppger att småföretagarna är optimistiska inför framtiden och att det finns en förväntan på ökad omsättning och tillväxt. Men här hon höjer ett varningens finger:

- De största tillväxthindren vi ser, och det här är väldigt allvarligt, för det finns en stark optimism bland företagarna som har stora planer på att öka sysselsättningen.

Kompetens ett stort tillväxthinder

Rapporten visar tydligt att småföretagen hoppas på en ökad omsättning och att orderingången ska öka men det finns en stor bromskloss i det hela. Och det är att hitta rätt kompetens.

- Trots att arbetsmarknaden har varit svag så har inte bristen på lämplig arbetskraft minskat i betydelse. Den är faktiskt på samma nivå som innan pandemin slog till och det här är något som hämmar företagares utvecklingsmöjligheter, säger Cooper. 

Kommuners inköp kan hjälpa vid återstarten av företagen

Tillsammans med Svenskt Näringsliv har Företagarna Dalarna nu tagit fram fyra prioriterade frågor för att återstarten av Dalarna ska få fart ordentligt. 

- Det ena handlar om kommunernas inköp och upphandlingar, det andra är brott mot företagare, sedan har vi kompetensförsörjning och sist men inte minst myndighetsutövningen, säger Eva och berömmer kommuner och regioner i Sverige som visat sig vara mycket anpassningsbara:

- Man visade väldigt snabbt under pandemin att det går att vara mer flexibel, trots att man sett dessa som fasta, det går att ge företagare lättnader och jag skulle vilja uppmana att man utvärderar detta och har kvar systemet istället för att återinföra det gamla. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna