För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hallå där - Therese Nielsen, rådgivare på Nyföretagarcentrum

Publicerad 28 jan 2021
Pandemin har lett till att vissa företag tvingats gå i konkurs eller klarat sig med nöd och näppe. Men så finns det de som ser pandemin som en inkörsport till att förverkliga sina drömmar om att starta eget. Vi har intervjuat Therese Nielsen som jobbar med företagsutveckling och är rådgivare på Nyföretagarcentrum i norra Dalarna.
Foto: Privat.

Nya siffror från Bolagsverket visar på rekordmånga nystartade företag i Dalarnas län, vad säger du om det? 
- Ja och det har vi verkligen märkt. Under hösten har vi sett en stor förändring ske i företagandet. Dels på grund av att många har blivit uppsagda och tidigare drömt om att starta eget och pandemin blev verkligen startskottet för många.

Therese Nielsen berättar vidare att hon även ser en trend där personer väljer att säga upp sig. Och vi undrar hur det kan tänkas komma sig?
- Det kan bero på att de har en otrygg anställning och vill ta kontroll över sin jobbsituation. Som egenföretagare har man fullt ansvar och ofta god överblick i vad som händer, varje sig det går bra eller dåligt, förklarar hon.

Upplever du som rådgivare någon skillnad på nu från förr när nyfikna människor kommer och vill starta eget?
- Många av de som startar företag i dag är måna om att skapa trygghet. De är mycket medvetna och frågar om pension och försäkringar. Tidigare var det främst jag som lyfte dessa frågor, säger Nielsen och tillägger: 

Ser du någon ökad trend på en viss typ av yrkesgrupp som väljer att starta eget?
- Ja faktiskt! Det kommer en hel del vårdpersonal som hellre vill hyra in sig för att kunna skapa bättre arbetsvillkor. De som tar tillfället i akt och startar upp i dag är ofta väldigt bra på det de gör och har stor kunskap inom just det området, och det skapar goda förutsättningar att lyckas långsiktigt.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna