podcast news play företagaren I media förmån faq

Hemestern kan bli besöksnäringens och handelns räddning

Pandemin har slagit hårt mot de företagare som verkar inom besöksnäringen och gränshandeln. Men tack vare vaccinering och ökad hemester börjar nu en varsam återhämtning att ske.
Publicerad 5 aug 2021

Medan storbolagen har hållt sig stabila under pandemin finns det flera småföretagare som förlorat så mycket som upp till 90 % av sina inkomster. Två av de hårdast drabbade branscherna är näringslivet och gränshandeln men nu tänds åter hoppet efter en sommar med hemmasemester och lättade restriktioner, skriver Dagens Industri. 

När Företagarnas Riksorganisation publicerade årets Småföretagsbaromoter stod det klart att Dalarna uppmättes ha de lägsta konjunkturnivåerna för småföretag sedan de första mätningarna som gjordes redan 1985. Trots den negativa kurvan ser företagare en ljusning:

- Nu när restriktionerna börjar lätta och vaccinationen är i full gång finns det en rejäl optimism i många företag både när det gäller omsättning och orderingångar. Det finns en känsla av att hjulen kommer börja snurra ordentligt igen, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper till Dagens Industri.

Stora tillströmningar under semestertid

På vintertid är tillströmningarna till Dalarna stor när många vinterturister kommer för att besöka fjällen och i år kan man dra nytta av de hemestrande svenskarna. 

- Alla förlorade luncher och nätter kan vi varken äta eller sova ikapp, så det är jätteviktigt att vi återgår till en normal eller kanske bättre sommar än vanligt för att återställa balansen, säger Henrik Navjord, regionchef för Svenskt näringsliv i Dalarna till tidningen. 

Påbörjad återhämtningsfas

Nu har en återhätmningsfas påbörjats för många länets småföretagare men det är inte helt lätt att komma snabbt upp på fötter när fler tilväxthinder lurar i vassen:

- Kort sagt handlar det om att det finns en brist på lämplig arbetskraft. Men det finns ingen quick-fix. Det här är strukturella problem som vi måste arbeta med på längre sikt, säger Eva Cooper.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.