headphones newspaper video-player
Corona-pandemin Artiklar för företagare
Är mer avgifter och administration Socialdemokraternas enda recept för tillväxt?

”Tillväxtpeng” är ett farsartat förslag

En avgift på en camping- eller hotellnatt är inte rätt sätt att främja det lokala näringslivet.

Socialdemokraterna i näringsutskottet har presenterat en ny politisk idé om hur turismen kan vara med och stärka orter runt om i hela landet än mer, en så kallad ”tillväxtpeng”. Trots det fyndiga namnet är det inget annat än en skatt, i form av en kommunal avgift som tas ut på hotellnätter.

− Sin vana trogen visar Socialdemokraterna att deras enda näringspolitiska idéer är att höja avgifter. Det är farsartat. Har partiet verkligen helt slut på nya idéer? undrar Pontus Lindström, näringspolitisk expert på Företagarna med ansvar för lokalt företagsklimat.

Okunskap om företagandets villkor

Företagarna anser att Socialdemokraterna mycket länge saknat förslag för att främja näringslivsklimatet. Snarare har partiet visat allvarlig okunskap inför företagandets villkor. Detta under en tid då Sverige behöver en politik som främjar entreprenörskap och företagande, inte motverkar det.

− Den svenska välfärden finansieras av landets småföretagare. I 208 av Sveriges 290 kommuner står småföretagen för den största andelen av skatteintäkterna. Nu vill Socialdemokraterna ytterligare beskatta det lokala näringslivet, säger Pontus LindströmPontus Rund.jpg

Dyrköpta miljarder

Enligt Riksdagens utredningstjänst skulle en avgift på 30 kronor per gästnatt i Sverige totalt ge en intäkt på närmare 2 miljarder kronor till kommunerna, förutsatt att samtliga inför den.

− Nej, tillbaka till ritbordet, Socialdemokraterna! Företagarna bistår gärna med mer konstruktiva idéer till ert utvecklingsarbete. Ökade kostnader, krångliga regler och mer administration för landets småföretagare är helt fel väg att gå, säger Pontus Lindström

Utvecklar inte kommunerna

Hans Unander, socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Malung-Sälens kommun säger i ett inslag i P4 Dalarna att han är positiv till förslaget som enligt honom gör att kommunen kan med och bidra till utvecklingen ytterligare.Eva C Rund.jpg

I samma inslag kritiserar Eva Cooper, Företagarnas regionchef i Dalarna, idén om en ”tillväxtpeng”.

− Det här är ett dåligt förslag. Självklart vill vi också att det ska finnas pengar för att utveckla kommunen. De flesta intäkterna till kommunen och till välfärden kommer just från de små och medelstora företagen och deras anställda. Att de mår bra är superviktigt för att man ska kunna satsa på att utveckla kommuner. Men det här är inte sättet att få ett bra företagsklimat, säger hon till P4 Dalarna.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap