För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagarna i Dalarna positiva men på en lägre nivå

Publicerad 13 jun 2019
Konjunkturläget i Dalarnas län har mattats av sedan förra året men länet ligger fortfarande över genomsnittet i landet. Inför det kommande året förväntar sig länets småföretagare att konjunkturen ska förbättras kraftigt. Det visar årets Småföretagsbarometer, som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

Landets småföretagare är fortfarande optimistiska även om konjunkturindikatorn[1] sjunkit i de flesta länen. I Dalarnas län har den gått ner från ett nettotal på 83 förra året till ett nettotal på 74 i årets mätning. Men det är fortfarande en bred marginal till riksgenomsnittet på 61. Inför nästa år tror företagarna i Dalarna dessutom att konjunkturen ska stärkas ytterligare. Drygt hälften (53 procent) av företagarna i länet har ökat sin omsättning och man förväntar sig en fortsatt tillväxt även under de kommande tolv månaderna. 

  • Det finns en genuin kraft och vilja bland våra företag i Dalarna att investera för framtiden. Även vi som lokal bank ser denna kraft, och för oss som lokal bank är det viktigt att ligga nära våra kunder i frågor som tillväxt, finansiering, utveckling, ägarplanering och kompetensförsörjning. Att attrahera lämplig arbetskraft är också en fråga om boendemiljöer och arbete till medföljande, säger Jonas Nyberg, affärsrörelsechef, Södra Dalarnas sparbank.

Högre lönsamhetstillväxt och goda möjligheter att växa

Tillväxten av lönsamheten fortsätter att öka och i år är lönsamhetstillväxten betydligt högre än riksgenomsnittet. Nettotalet för länet ligger på 27 jämfört med 17 för riket som helhet. Endast fyra län har haft en högre lönsamhetstillväxt. Prognosen för det kommande året är en fortsatt ökning.  

Nästan sju av tio (68 procent) företag i länet anser att de har goda utsikter att expandera på sikt, vilket är samma som i fjol.  Ett orosmoln är dock utmaningarna att hitta medarbetare med rätt kompetens. Nästan en tredjedel (32 procent) av företagarna sätter det som främsta hindret för tillväxt.

– Företag och företagare är beroende av duktiga medarbetare för att deras företag ska kunna växa. Kompetensbristen är företagens största tillväxthinder och problemet har fortsatt att öka. Företagen slutar växa och bristen är så allvarlig att konjunkturen påverkas i negativ riktning. Alla aktörer måste nu kraftsamla för att matchningen på arbetsmarknaden ska fungera bättre. Företagen i Dalarna vill anställa, låt oss jobba för att de lyckas, säger Eva Cooper, regionchef Företagarna Dalarna.

Läs rapporten i sin helhet

För mer information:                                          

Jonas Nyberg, affärsrörelsechef, Södra Dalarnas sparbank, tel.nr 070-601 42 58

Eva Cooper, regionchef Företagarna Dalarna, tel: 070 261 38 34

Fakta

Småföretagsbarometern har genomförts sedan 1985 och är Sveriges största och äldsta undersökning om småföretagarnas uppfattning och förväntningar om konjunkturen. Undersökningen omfattar cirka

4 000 företag inom det privata näringslivet med 1-49 anställda. Storleken på urvalet och antalet respondenter gör att vi kan analysera utvecklingen både på bransch – och länsnivå. Intervjuerna har gjorts i samarbete med Novus. Småföretagsbarometern publiceras en gång om året.

[1]   I Småföretagsbarometern redovisas nettotal där svaren räknas om till procentandelar. Skillnaden mellan procentandelen positiva svar och procentandelen negativa svar benämns nettotal. Nettotalet visar hur snabbt tillväxten förändras, snarare än en absolut nivå. För att få småföretagens konjunkturindikator adderas nettotalen för sysselsättning, orderingång och omsättning. Summan av dessa nettotal bildar alltså en konjunkturindikator.

Fler nyheter från Företagarna