För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagen brottas med osund konkurrens från det offentiga

Publicerad 6 dec 2019
De små och medelstora företagen spelar en avgörande roll för tillväxt och arbetstillfällen i Dalarna. Fyra av fem jobb skapas i de små företagen. Fler och växande företag har betydelse för utveckling och tillväxt på såväl nationell som regional och lokal nivå. De små företagen måste kunna verka och växa på marknaden utan att möta osund konkurrens från offentliga aktörer som säljer varor och tjänster på marknaden. Det är dock ett sedan länge uppmärksammat problem att privata företag upplever just sådan konkurrens från offentlig sektor.

Detta skapar allvarliga problem för många företag, och så även här i Dalarna. Det försvårar för företagen i deras vardag vilket i förlängningen kan hämma tillväxten. Konkurrensverket gjorde häromåret en enkätundersökning där 27 procent av företagen svarat att de upplever problem när de möter konkurrens från offentlig sektor. Det är främst kommuner som företagen möter konkurrens ifrån.

De drabbade är ofta små lokala företagare. Få av dessa företag har kontaktat den offentliga aktören angående problemen. Undersökningen visar även att de flesta företag (88 procent) som upplever konkurrensproblem inte heller har kontaktat Konkurrensverket, bland annat av rädsla för att skada relationen till den offentlige aktören. När det handlar om små företag som riktar kritik mot sin kommun kan det tyvärr lätt kännas som en David mot Goliat-liknande situation. Och varje uppkommen situation riskerar att försämra förtroendet mellan näringslivet och offentliga aktörer.

När det handlar om små företag som riktar kritik mot sin kommun kan det tyvärr lätt kännas som en David mot Goliat-liknande situation.

Exempel på verksamheter som orsakar osund konkurrens är kommunala konferensanläggningar, hotell och restauranger, gym och bowlinghallar. Men det finns även problem gällande kommunala verksamheter som sysselsätter unga och/eller långtidsarbetslösa.

Ett färskt exempel finns i Borlänge. Här har kommunen å ena sidan visat att de varit duktiga på att skapa jobb för de långt ifrån arbetsmarknaden i deras samarbete med näringslivet och arbetsförmedlingen som nyligen uppmärksammats i media (SVT Dalarna 12/11 ). Men å andra sidan startas ett kommunalt återvinningsföretag som ska ta emot, sortera och lagra byggmaterial för senare användning i andra byggprojekt. Eftersom arbetskraften är dyr för alla som verkar på marknaden ”kan kommunen komma in och göra en verksamhet med personer som behöver arbetsträna” (DT 9/11-19).

Istället för att starta egen produktion eller försäljning på det här sättet och anställa personer långt från arbetsmarknaden, så bör som kommun istället inleda samarbete med lokala näringslivet för att få till långsiktigt samarbete i riktig sysselsättning – precis som man i andra fall hyllas för!

De offentliga aktörerna har skattemedel i ryggen och kan i praktiken inte gå i konkurs. Därtill har de offentliga aktörerna ofta en konkurrensfördel i kraft av kopplingen till sin myndighetsroll. Det är alltså spel på samma plan men utifrån olika förutsättningar. Dessutom minskar konkurrensen på sikt. Den offentliga aktören riskerar att konkurrera ut befintliga småföretag på orten och hindra etableringen av nya företag.

När många kommuners egna finanser är ansträngda är det extra viktigt att se till att skattepengar används ändamålsenligt och effektivt. Sunda konkurrensförhållanden är dessutom en grundläggande förutsättning för ett gott företagsklimat. Alla kommuner som månar om att skapa ett gott lokalt företagsklimat både kan och bör därför ta initiativ till ram- och regelverk som möjliggör för företag att anställa och växa som i sin tur genererar nya skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. 

Eva Cooper, regionchef Företagarna Dalarna
Henrik Navjord, regionchef, Svenskt Näringsliv Dalarna

Fler nyheter från Företagarna