För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Finlands militär tog sikte på Magnus mack

Publicerad 25 okt 2018
Mackägaren Magnus Sandkvist i Orsa fick oväntat besök på torsdagen. En hel kolonn med finländska militärfordon behövde fylla på tankarna.

Magnus Sandkvist äger och driver Circle K-macken i Orsa. Så här års är det i vanliga fall lite av lågsäsong på orten. Men torsdagsmorgonen var allt annat än lugn. På morgonen rullade en hel kolonn med sextio finländska militärfordon fram på gatorna. De var på väg mot en Nato-övning i Norge och hade nu siktet inställt på Magnus mack. Även pansarterrängbilar måste ju tanka.

– Jag öppnar sällan stationen. Det brukar en av mina anställda göra. Men nu när jag gjorde det för en gångs skull så kom det här rätt ner i knät på mig, skrattar Magnus Sandkvist.

Fram till pumpen med militärisk precision

Den finländska kolonnen assisterades av Dalabataljonen. Macken har både truckdiesel-pump och en stor stationsplan, det vill säga rätt förutsättningar som krävs för att lösa uppgiften: att tanka åtskilliga lastbilar och militärfordon. De tunga fordonen ställdes upp på en grusplan vid Ica-butiken intill macken och sedan skickades bilarna fram till pumpen med militärisk precision.

Det tog ett par timmar att tanka fordonen och det blev kö inne i butiken också. Många militärer passade på att proviantera.

– Ja, det blev en lång kö till kassan, men det gick smidigt trots att jag var själv i butiken. Många passade på att bunkra tobak och snus och köpa kaffe och smörgåsar. Det går att hantera ensam. Det är svårare att räcka till när det kommer en barnfamilj på väg till skidsemestern och beställer flera olika maträtter. Då vill man gärna vara två bakom disken, säger Magnus Sandkvist.

Läs även artikeln "Bensinmacken om kaosmorgonen: "Vips hade man butiken full med militärer"i Dalarnas Tidningar (betalartikel). 

Se tankningen i Orsa på Dalabataljonens Facebooksida. 

Inte som att vinna på lotteriet

Eftersom militärerna skötte tankningen själva och använde truckdieseln blev inte de vanliga bilisterna hindrade av torsdagsmorgonens oväntade besök. Magnus vet inte hur många kubik som gick åt, men det finns i alla fall diesel kvar till de lastbilar som brukar tanka på macken.

Var det en god förtjänst?

– Nja, det var ju inte som att vinna på lotteriet, eftersom vi inte tjänar så mycket pengar på själva bränslet, men all försäljning är så klart bra. Det är välkommet så här på glesbygden när det är fullt i butiken. Då vet man att man går plus i alla fall den här dagen, säger Magnus Sandkvist.

image.000000.jpg

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna