För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Arbetsgivare ratar S förslag om "familjevecka"

Publicerad 29 aug 2018
Att införa en extra föräldraledighetsvecka när svenska företag skriker efter arbetskraft är ett extremt illa genomtänkt förslag. Det anser både Svenskt Näringsliv och Företagarna.

Med mindre än två veckor kvar presenterade Socialdemokraterna sitt hittills dyraste vallöfte. En veckas betald ledighet för alla föräldrar med barn mellan 4-16 år i anslutning till ett lov. Förslaget beräknas kosta 5,4 miljarder och omfatta runt 900 000 personer. Förslaget gillas dock inte av arbetsgivarna.

– Det största problemet våra företag har är att hitta folk, 70 procent av företagen uppger att de har kompetensbrist, säger arbetsgivarorganisationens chefsekonom Bettina Kashefi. Att då utöka föräldraledigheten i ett land som har bland västvärldens mest generösa föräldraledigheter känns som en märklig prioritering av de resurser man har.

Erik Ageberg, expert på socialförsäkringar hos Företagarna, instämmer och fyller i att svenskar dessutom har betydligt generösare semesterledigheter än de allra flesta länderna i världen.
- Jag ser inte att vi har ett skriande behov av extra ledighetsdagar, säger han. Företagen får betala med lägre försäljning och sämre produktivitet, enligt Erik Ageberg.

Läs hela artikeln i Dalarnas tidningar >>

Taggar
Fler nyheter från Företagarna